OPINION OCH MEDIA

Här samlar vi intervjuer och debattartiklar av och med Kvinnors Rätts ordförande Maria Rashidi.
För intervjuförfrågningar kontakta [email protected]

2023

P4 Nyheter
Intervju med anledning av Maria Rashidis föreläsning i Halmstads gymnasieskolor om hedersrelaterat våld och skolans ansvar.
P4 Halland

Hederskulturen har smugit sig in i Sverige
Intervju med anledning av Maria Rashidis föreläsning i Halmstads gymnasieskolor om hedersrelaterat våld och skolans ansvar. ”Det här slutade för länge sedan att handla om mig. I dag för jag en kamp för alla tusentals kvinnor som lever med hedersförtryck, och som inte har en röst”.
Hallandsposten

Maria föreläser om hedersrelaterat våld
Intervju med Maria Rashidi inför föreläsningsturnén kring internationella kvinnodagen, då hon och Elisabet Omsén reste runt i Sverige och föreläste om hedersrelaterat våld, bland annat i Dalarna.
Lokalt i Dalarna

När jag såg mig i spegeln ville jag dö
Ett personporträtt om Maria Rashidis historia med hederskulturen i Iran och arbetet med Kvinnors Rätt de senaste 22 åren.
Hänt i veckan 

”Radera inte moderskap från föräldrabalken”
Gemensam debattartikel tillsammans med Sveriges Kvinnoorganisationer och ett 30-tal kvinnoföreningar i protest mot en utredning som föreslår att orden ”mor” och ”moderskap” ska raderas i föräldrabalken.
Svenska Dagbladet

När har en förälder förverkat rätten till sitt barn?
Gemensam debattartikel med bla Kvinnofronten, Roks och  Kvinnliga läkares förening som trycker på behovet av att stärka barnets rättigheter i vårdnadstvister där en förälder är våldsam.
Göteborgs-Posten

Jag har förklarat krig mot hederskulturen
Magasinet Allers publicerade ett större reportage om och med Maria Rashidi och hur hennes liv har påverkats sedan syraattacken 25 år tidigare
Allers

Lärdomarna efter exmakens våld & förtryck
Maria Rashidi berättar om sin resa från att ha växt upp under kvinnoförtryck i Iran, till att bli drogad och nästan bli bortrövad till Iran, till att uppbåda modet att ansöka om skilsmässa, till ifrågasättandet av Svenska polisens arbete.
Lyckopodden

Maria attackerades när hon ville skiljas
Maria Rashidi berättar sin historia och går djupare in på ämnet heder i den fjärde delen av poddserien ”Vi måste prata om hedersförtryck”.
Ångestpodden

På persiska: Om tvångsumgänge 
Navid Azadi intervjuar Maria Rashidi angående den 8-åriga pojke som mördades av sin far under ett tvångsumgänge i Luleå 8 januari. Rashidi framför myndigheternas misslyckande att skydda pojken.
Radio Hamsafar

2022

Det kan en kriminalisering av oskuldsoperationer leda till
Direktsänd radiointervju i Studio Ett angående en eventuell kriminalisering av oskuldsoperationer och hur myten om mödomshinnan och oskuldsnormer upprätthåller destruktiva hederskulturer.
Sveriges Radio

Aktivisten: Kriminalisering driver flickorna till svartläkare
”Oskuldsoperationer” riskerar att bli en illegal marknad om det blir kriminaliserat, menar Maria Rashidi, ordförande för Kvinnors rätt. En bättre väg framåt vore att sätta press på de religiösa ledarna som har mycket kontakt med familjer som kommer från patriarkala och religiösa samhällen eftersom de kan påverka.
Svt Nyheter

De iranska kvinnornas frihet angår oss alla
DEBATT. Maria Rashidi skriver tillsammans med Nätverket mot hedersrelaterat våld för att belysa slöjdebatten i relation till kvinnors frigörelse. ””Könsapartheid, oskuldskrav, barnäktenskap och könsstympning är inte uppfunna av Gud utan av historiska patriarker. Huvudorsaken till att dessa fenomen lever ännu idag är makthavarnas rädsla för att ta itu med medeltida skadliga sedvänjor.”
Magasin Opulens

Vi måste göra allt i vår makt för Irans kvinnor
Kvinnorörelsen i Sverige: Här är våra krav. Den svenska kvinnorörelsen kräver att avgående och kommande regering agerar skyndsamt och med kraft för att stötta befrielserörelsen. Det borde vara självklart för Sverige, ett föregångsland för jämställdhet och kvinnors rättigheter, att ställa sig på de mest förtryckta kvinnornas sida.
Aftonbladet

Feministernas tystnad om slöjupproret i Iran skamlig
Om det internationella samfundet inte vågar ställa krav på sina medlemmar nu, kommer företeelser som tvångsslöja, könsapartheid, tvångsäktenskap och könsstympning fortsätta att förslava miljontals kvinnor även i framtiden. – Efter tre veckor av protester i Iran och regimens våldsamma motangrepp saknar jag fortfarande de svenska feministernas röst. 
GP Debatt

Protesterna växer i iran – ”Död åt diktatorn”
Maria Rashidi intervjuas med anledning av mordet på Mahsa Amini och de växande upploppen mot regimen för kvinnors rättigheter i Iran. 
Sveriges radio P1

Religiöst men också politiskt hyckleri
SEXKÖP. Svt:s Uppdrag granskning avslöjade nyligen att vissa imamer viger kvinnor som köps för tillfälliga sexuella tjänster i Sverige. De inblandade ser inte det som prostitution eftersom religiösa auktoriteter, mot betalning, välsignar affären. Det handlar om nikah al-mut´ah, översatt som njutningsäktenskap – ett underligt begrepp.
Magasin Opulens

Politikernas daltande med islamister är orsaken till kravallerna
Debatt. Ännu en gång försökte islamister rubba tryggheten i det svenska samhället genom att sätta eld på bilar och bruka våld mot poliser. Dessa upprörande dåd kan ses som ett resultat av att såväl rödgröna som borgerliga svenska regeringars politik med kulturrelativistiska förtecken, som har gynnat islamism och segregation, har havererat totalt.
GP Debatt

Debatt: Dubbla anslagen till kvinnoorganisationer
Den svenska kvinnorörelsen bedriver en livs- och samhällsviktig verksamhet och kraftsamlar mot den växande backlashen mot kvinnors rättigheter. Men våra organisationer går på knäna. Idag den 8 mars kräver vi att anslaget till kvinnors organisering, som inte har räknats upp på 15 år, ska fördubblas.
ETC

Slutreplik: Lägg ner Myndigheten för stöd till trossamfund
Religiösa ledare är, precis som Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), en del av problemet och inte lösningen. SST borde läggas ner som ett led i det strategiska arbetet mot hedersvåld. Jämställdhetsmydigheten borde i sin tur visa prov på vilja och kompetens för att få fortsatta uppdrag kring hedersvåld.
Alltinget

Svenska staten ska inte försvara kyskhetsnormer
Det är mycket viktigt att regeringen tar frågan om könsstympning på allvar. Ändå har två statliga myndigheter bjudit in en kyskhetspredikant till webbinarium. 
Alltinget

Debatt: Könsapartheid och könsgemenskap är oförenliga i en demokrati
De två muslimska debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi stämde före detta toppolitikern Ann-Sofie Hermansson (S) för att ha kallat dem ”extrema röster” och ”icke-demokrater”. Västra Sveriges hovrätt har nu friat Hermansson från anklagelserna vilket Maria Rashidi, ordförande för Kvinnors Rätt, välkomnar.
Opulens Magasin

Om att överleva hedersvåld
Podcast-intervju med Maria Rashidi, ett porträtt om hennes liv.
Podcast Fannys Förebilder

Arvet efter Fadime – om hedersproblematiken i Sverige 
Den 21 januari 2022 var det 20 år sedan Fadime Sahindal mördades och samhället tycks fortfarande ha svårt att förstå. Hedersvåldet fortsätter, liksom frågorna kring detsamma. De fortsätter också att vara kontroversiella, polariserande och komplexa.
SVT Play

2021

Lyssna på Maria Rashidi
Radiointervju om Kvinnors Rätts arbete och kommande 20-årsjubileum.
Sveriges Radio P4 Extra

38 000 omskurna kvinnor och flickor bor i Sverige
Intervju med Maria Rashidi på persiska. 38000 flickor i Sverige är könsstympade, men bara två personer har dömts för brott.
P1 Persiska 

”Kvinnovåld är en förlust för samhället”
Större porträttintervju med Maria Rashidi inför Kvinnors Rätts 20-årsjubileum.
Magasinet Opulens

Lagen om barnfridsbrott måste omfatta hedersutsatta
Den nya lagen om ”Barn som bevittnar brott” är ett steg i rätt riktning. Men det räcker inte enbart med fina ord. Nu behövs det extra krafttag så att de barn som bevittnar hedersvåld också inkluderas i författningen, skriver Maria Rashidi, Elisabet Omsén och Samiran Ishak.
Göteborgs-Posten

Hedersvåld – Vänd inte ryggen till igen
De ansvariga verkar inte vilja gå längre än självklara akuta åtgärder för att hjälpa de redan livshotade flickorna, och vänder ryggen till den stora majoriteten ungdomar som lär sig leva med släktens hederskontroll.
Opulens Magasin

“Vi måste prata om kvinnors roll i hederskontexten”
Debatten om hederskultur är inriktad på männens roll. Kvinnorna har ofta en lika stor skuld, men det diskuteras sällan.
Dagens Vimmerby

Skamligt att välja in Iran i FN:s kvinnokommission
Genom att välja in Iran i FN:s kvinnokommission har FN gett grönt ljus för mullorna att arbeta mot att förverkliga sina globala drömmar – att gömma världens alla kvinnor bakom slöjan, skriver Maria Rashidi, kvinnorättsaktivist.
GöteborgsPosten

2020 och tidigare

Slöjdebatten – en blind fläck i barnperspektivet
Grundfrågan förblir dock den vanliga: ”Är slöjan ett helt naturligt klädesplagg eller en politiskt laddad symbol?”. Svaret blir förstås ”både och”, vilket verkar ologiskt. För om slöjan är ”ett helt naturligt klädesplagg” kan den väl inte samtidigt vara en politisk symbol?
Altinget.se

Hedersnormerna är insydda i slöjan
Att få bort hedersförtrycket utan att vilja se dess källor och uttryck är en omöjlighet. Den goda viljans blåögdhet blir integrationspolitikens tragiska fälla. Igen och igen. Det skriver Maria Rashidi, Kvinnors Rätt och Sara Mohammad, Glöm Aldrig Pela och Fadime.
Dagens Samhälle

Niqab är förtryck även om den bärs frivilligt
Men det är klart att ett civiliserat samhälle inte borde tillåta ett sådant totalt osynliggörande av kvinnor, ens när de ”väljer det själva”. Det finns kvinnor som ”väljer” att könsstympa, tvångsgifta eller oskuldskontrollera sina döttrar. Att man gör något ”frivilligt” är ingen garanti för att man inte skadar sig själv eller andra. 
Expressen

Varför stödjer feminister könsapartheid?
”Slöjan är bara en klädsel, man får klä sig som man vill”, säger många. Det är bara det att slöjan inte är någon ”klädsel” utan en manifestation för en religion med bestämda regler och normer. Och ett verktyg för könsapartheid som tilldelar flickor och pojkar olika roller.
Göteborgs-Posten

Slöjan hör inte hemma i riksdagen
Slöjans essens är totalitär. Det handlar inte om klassfiender eller rashat utan om patriarkatets absoluta makt och intresse i att dölja kvinnor från främmande mäns blickar.
GöteborgsPosten

Den svenska skolan ska inte agera religiös moralpolis
I dagens Iran fängslas kvinnor för slöjvägran men i svensk media är det nästan tyst om hijab-upproret. Kungliga Dramaten och H&M gör till och med reklam för den ”svenska hijaben” som kanske ses som en ”tygbit”, ett harmlöst utryck för mångfald.
GöteborgsPosten

”Hederskulturen fortsätter växa – med regeringens stöd”
För över tjugo år sedan förstörde min dåvarande man mitt ansikte och mina ögon med svavelsyra. Sedan dess kan jag inte släppa tanken att det kanske inte hade hänt om han hade fått skriva på ett samhällskontrakt.
Dagens Nyheter