OPINION

Här har vi samlat artiklar av Kvinnors Rätts grundare Maria Rashidi.

Lagen om barnfridsbrott måste omfatta hedersutsatta
Den nya lagen om ”Barn som bevittnar brott” är ett steg i rätt riktning. Men det räcker inte enbart med fina ord. Nu behövs det extra krafttag så att de barn som bevittnar hedersvåld också inkluderas i författningen, skriver Maria Rashidi, Elisabet Omsén och Samiran Ishak.
Göteborgs-Posten

Hedersvåld – Vänd inte ryggen till igen
De ansvariga verkar inte vilja gå längre än självklara akuta åtgärder för att hjälpa de redan livshotade flickorna, och vänder ryggen till den stora majoriteten ungdomar som lär sig leva med släktens hederskontroll.
Opulens Magasin

“Vi måste prata om kvinnors roll i hederskontexten”
Debatten om hederskultur är inriktad på männens roll. Kvinnorna har ofta en lika stor skuld, men det diskuteras sällan.
Dagens Vimmerby

Skamligt att välja in Iran i FN:s kvinnokommission
Genom att välja in Iran i FN:s kvinnokommission har FN gett grönt ljus för mullorna att arbeta mot att förverkliga sina globala drömmar – att gömma världens alla kvinnor bakom slöjan, skriver Maria Rashidi, kvinnorättsaktivist.
GöteborgsPosten

Slöjdebatten – en blind fläck i barnperspektivet
Grundfrågan förblir dock den vanliga: ”Är slöjan ett helt naturligt klädesplagg eller en politiskt laddad symbol?”. Svaret blir förstås ”både och”, vilket verkar ologiskt. För om slöjan är ”ett helt naturligt klädesplagg” kan den väl inte samtidigt vara en politisk symbol?
Altinget.se

Hedersnormerna är insydda i slöjan
Att få bort hedersförtrycket utan att vilja se dess källor och uttryck är en omöjlighet. Den goda viljans blåögdhet blir integrationspolitikens tragiska fälla. Igen och igen. Det skriver Maria Rashidi, Kvinnors Rätt och Sara Mohammad, Glöm Aldrig Pela och Fadime.
Dagens Samhälle

Niqab är förtryck även om den bärs frivilligt
Men det är klart att ett civiliserat samhälle inte borde tillåta ett sådant totalt osynliggörande av kvinnor, ens när de ”väljer det själva”. Det finns kvinnor som ”väljer” att könsstympa, tvångsgifta eller oskuldskontrollera sina döttrar. Att man gör något ”frivilligt” är ingen garanti för att man inte skadar sig själv eller andra. 
Expressen

Varför stödjer feminister könsapartheid?
”Slöjan är bara en klädsel, man får klä sig som man vill”, säger många. Det är bara det att slöjan inte är någon ”klädsel” utan en manifestation för en religion med bestämda regler och normer. Och ett verktyg för könsapartheid som tilldelar flickor och pojkar olika roller.
Göteborgs-Posten

Slöjan hör inte hemma i riksdagen
Slöjans essens är totalitär. Det handlar inte om klassfiender eller rashat utan om patriarkatets absoluta makt och intresse i att dölja kvinnor från främmande mäns blickar.
GöteborgsPosten

Den svenska skolan ska inte agera religiös moralpolis
I dagens Iran fängslas kvinnor för slöjvägran men i svensk media är det nästan tyst om hijab-upproret. Kungliga Dramaten och H&M gör till och med reklam för den ”svenska hijaben” som kanske ses som en ”tygbit”, ett harmlöst utryck för mångfald.
GöteborgsPosten

”Hederskulturen fortsätter växa – med regeringens stöd”
För över tjugo år sedan förstörde min dåvarande man mitt ansikte och mina ögon med svavelsyra. Sedan dess kan jag inte släppa tanken att det kanske inte hade hänt om han hade fått skriva på ett samhällskontrakt.
Dagens Nyheter