Våldtäktsdömda juristens krav: Gör om rättegången


Stockholmsjuristen dömdes till två års fängelse i tingsrätten för att ha våldtagit sin kollega.

Nu skjuts hovrättsdomen upp i sista stund.

Mannen kräver att rättegången tas om och vänder kvinnornas egna medieuttalanden mot dem.

– Beklagligt eftersom hon har förväntat sig att få en dom i dag, säger kvinnans målsägandebiträde Ulrika Borg.

På fredagseftermiddagen meddelade hovrätten att det inte blir någon ny förhandling – utan bevisningen ska presenteras inför samma domstolsledamöter, skriver DN.
Dela artikel
Facebook
Twitter
E-post

Det var efter en sommarfest på advokatbyrån som mannen följde med sin kvinnliga kollega hem.

I förhör har kvinnan uppgett att hon var tydlig med att hon inte ville ha sex med honom. Då tvingade han sig på henne genom att slita henne i håret, bita henne i ryggen och dra henne ner i sängen, enligt åtalet som nu för andra gången prövas i domstol,

Mannen påstår att det var frivilligt sex. Enligt åklagaren utnyttjade han att kvinnan befann sig i ett särskilt utsatt tillstånd på grund av berusning.

I augusti meddelade tingsrätten fällande dom och dömde juristen till två års fängelse för våldtäkt. I samma mål frikändes han för försök till våldtäkt mot en annan kvinna vid ett tidigare tillfälle.

Nyligen avslutades fallet i hovrätten.

På fredagen skulle domstolen avkunna sin dom. Nu kommer i stället besked om att den är uppskjuten på obestämd tid.
"Kan inte meddela dom"

– I målet har det åberopats ny bevisning. Hovrätten har tillåtit bevisningen och därför anser vi att vi inte kan meddela dom nu i dag, säger Caroline Walderfors, referent i målet vid Svea hovrätt.

Hovrätten har också gett klartecken för att juristen ska höras igen, om den nya bevisningen.

– Utifrån min klients perspektiv är det beklagligt eftersom hon har förväntat sig att få en dom i dag, säger kvinnans målsägandebiträde Ulrika Borg och fortsätter:

– Nu hoppas vi att domstolen håller fortsatt huvudförhandling så fort som möjligt för att så att hon också ska kunna lägga den här delen av processen bakom sig.

Den nya bevisningen, som lämnats in av juristens försvarsadvokat Martin Persson, består bland annat av mannens digitala dagbok, med anteckningar som rör advokatbyråns sommarfest och tiden efteråt, enligt DN som först rapporterade om utvecklingen.
Vänder kvinnornas ord mot dem

Ny bevisning åberopas även i form av en uppmärksammad artikel som Dagens Nyheter publicerade i tisdags.

I artikeln är båda kvinnorna som är målsägande i fallet intervjuade, och det är "citat från målsäganden A och B i artikeln till styrkande av att [mannen] saknat uppsåt till gärningen" som nu åberopas, anför försvarsadvokat Martin Persson i en skrivelse till hovrätten.

Juristens krav stannar inte vid att hovrätten ska väga in ny bevisning. Han vill att hela rättegången tas om, med nya ledamöter.

– Vår uppfattning är att det föreligger en jävssituation eftersom hovrätten redan överlagt i skuldfrågan. Nu har det kommit in ny bevisning och det gör att vi anser att man behöver en ny bedömning av en rätt som inte redan har en bestämd uppfattning, säger försvarsadvokat Martin Persson till DN.

På fredagen kom beskedet att hovrätten väljer att inte byta ut ledamöterna, skriver DN. I stället ska den nya bevisningen presenteras inom ramen för förra veckans rättegång. Det är fortfarande oklart när den nya bevisningen ska presenteras.
Kvinnan blev av med jobbet

I tisdagens DN-artikel avslöjades att kvinnan tvingats sluta på advokatbyrån under tiden som våldtäktsutredningen pågått. Hon var provanställd och efter våldtäkten blev hon sjukskriven.

”Det är såklart väldigt tråkigt eftersom man ju normalt sett har förutsättningar under en provanställning att titta hur det går och vad som funkar bra och vad som inte funkar så bra. I det här fallet så har det ju inte varit möjligt. Tyvärr”, säger byråns chef i en inspelning av ett samtal med kvinnan som DN tagit del av.

Efter publiceringen ryckte flera jurister ut till kvinnans försvar på sociala medier och menade att byrån agerat fel i samband med händelsen. Frågan har även blivit belyst under hashtaggen "#upptillbevis", en uppföljningskampanj på juristernas metoo-upprop "#medvilkenrätt" från förra året.

Flera kvinnliga kolleger på advokatbyrån har också försvarat arbetsgivarens agerande. I ett brev som bland annat skickats till Expressen skriver de:

”Vi delar (...) inte den bild som har förmedlats av vår arbetsplats och våra arbetsgivare. Vi kan inte nog poängtera att detta är den mest jämställda, feministiska och stöttande arbetsplats som vi någonsin arbetat på.”

Advokatssamfundets generalsekreterare Anne Ramberg sa tidigare i veckan:

– Angående att kvinnan inte fick fortsätta kan jag inte kommentera för jag har inte tillräckligt underlag för att ha en åsikt. Men jag kan konstatera att det är en förfärlig händelse och det är otroligt allvarligt givetvis. Det är synd om kvinnan som blivit utsatt för detta.
 
  Share  
balatarin