Han skjuter ihjäl sin syster inför kameran


Rykten om att hans syster är "frigjord" fick honom att döda henne inför kameran - och sedan lägga ut filmen på sociala medier.
Dela artikel
Facebook
Twitter
E-post

"Rentvå din heder, Bashar. Rentvå din heder Bashar". Det är röster av arga män som uppmanar den väpnade rebellen från Fria Syriska Armén, Bashar Bsis att döda sin egen 18-åriga syster Rasha. Det gör han också.

Han avlossar, ett, två och flera skott mot den skyddslösa kvinnan. Det tragiska dramat inträffade i staden Jarabulus i norra Syrien för knappt en månad sedan, enligt det lokala nyhetsforumet Jarabulus News. Mordet väckte avsky och storma av reaktioner på sociala medier. Även etablerade medier som BBC uppmärksammade mordet.

Enligt lokala aktivister anklagades den unga kvinnan för att vara sexuellt frigjord. Det ska vara anledningen till att hon dödades av sin bror. Hennes identitet eller orsaken till mordet har gått att bekräfta av oberoende källor.
Mordet sändes live på Facebook

Det är inte första gången ett brutalt brott begås – och filmen läggs ut på internet. Ett annat uppmärksammat mord som fick hela det syriska samhället och hela Tyskland att skakas är mordet på en 37-årig kvinna. Hennes ex-man Abou Marwan stormade lägenheten och hade med sig sin son. Han utdelade flera knivhugg medan han sände mordet på Facebook.

Medan mordet pågick sa Abou Marwan att han gjorde det för att hon ”tog” barnen från honom och gifte sig med en annan.

Sedan 2005 började syriska myndigheter registrera "hedersmord". Men, i samband med krigets utbrott för sju år sedan upphörde man med att lägga ner större vikt åt att registrera eller ta itu med sådana brott. Landet höll på att splittras sönder och massakrer och andra grymheter dominerade i medierapporteringen.
Döttrar gifts bort för att ”skyddas”

I juni 2016 sa den syriska domaren Maher al-Albi till den regimvänliga tidningen al-Waten att antalet "hedersmord" "fyrdubblades".

"Hedersmord" har även utövats i religionens namn av väpnade grupper som terrorgrupperna IS och al-Nousrafronten. IS har lagt ut flera brutala avrättningar på kvinnor från 2014 och 2017.

Sedan kriget bröt ut i Syrien har man märkt stor ökning av bortgifte av barn bland syriska flyktingar i Syrien och i grannländerna. Fatima al-Hajji, chef för ett kvinnocenter i Jabal al-Zawiya i nordvästra Syrien, säger till nätbaserade tidningen Enab Baladi att föräldrar gifter bort sina döttrar när de är barn för att "skydda dem".
Relaterade ämnen

Syrien
 
  Share  
balatarin