Barbro, 66, flyttade till Rumänien för att hjälpa fattiga barn
När Barbro Gustavsson och hennes familj såg nyhetsinslagen på 90-talet om situationen för fattiga barn i Rumänien bestämde de sig för att hjälpa till. I dag har hon bott där i 23 år.

Hon är en av de nominerade till Stora mammapriset som Expressen delar ut på mors dag.

Efter revolutionen i Rumänien 1989 kablades tv-bilder ut från landet som visade hur situationen såg ut på de fattiga barnhemmen. Barnen var utmärglade och apatiska. En av dem som satt hemma framför tv:n då var Barbro Gustavsson och hennes familj. På jullovet 1990 bestämde de sig för att åka till den lilla staden Marghita för att se om de kunde hjälpa till.

– Jag såg små övergivna bebisar som var helt apatiska, ingen tog ens upp dem. De fick nappflaska några gånger per dygn, men man pallade bara upp flaskan i en filt och gick. Barnen var rädda för mänsklig kontakt, det var verkligen fruktansvärt.
Hela familjen flyttade dit

Fem år senare flyttade familjen till Marghita på heltid. Trots att de hade sin församlings och barnens stöd, var det inget lätt beslut att ta. Vissa stunder tvivlade Barbro på om hon verkligen gjort rätt.

– I dag bor vi bekvämt, men det gjorde vi inte i början. Det var inte ens säkert att vi hade vatten alla dagar. Vi trängdes med andra volontärer, all mat fanns inte alltid att få tag i. Men vi var yngre då och motiverade, att hjälpa barnen drev oss så starkt, säger hon.

– Samtidigt har jag haft dåligt samvete för våra barns skull, speciellt vår yngsta son som flyttade tillbaka till Sverige för att gå gymnasiet. Han fick betala ett pris för vårt val, och jag är tacksam för att det har gått så bra för honom ändå.
I dag har de 80 anställda

Genom åren har familjens initiativ växt till en lokal hjälporganisation, FCE i Rumänien, och insamlingsstiftelsen EFI Fadder i Sverige. I dag har de runt 80 anställda, familjehem, after school-aktiviteter och boende för funktionshindrade.

Tanken var att hitta familjer till de föräldralösa barnen, men för många som vuxit upp i området har Barbro blivit en modersgestalt. Ett tveeggat svärd, menar Barbro.

– Det är lite bävande, vad gör jag med det? Periodvis har jag haft svårt att veta hur mycket jag ska skydda ungdomarna, det är något jag fått lära mig med tiden.

I dag har Barbro inga planer på att flytta tillbaka till Sverige, i alla fall inte så länge hälsan tillåter henne att fortsätta sitt arbete i Marghita.

– Det är inte ett bekvämt liv alla gånger, men det är värt det – att se att människor får livsmod.


Nominerad till Stora mammapriset

Namn: Barbro Gustavsson

Ålder: 66 år

Bor: Marghita i Rumänien

Familj: Mannen Lars, tre barn, två sonhustrur och sex barnbarn

Yrke: Hjälparbetare/mamma

Förebild: Äldre människor med stor uthållighet

Livsråd/motto: Ge aldrig upp! Håll ut! Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Nominerad för: Att slita upp ett bekvämt familjeliv i Sverige för ett liv i en fattig stad i Rumänien är inte lätt, men för Barbro fanns inget annat val – barnen måste räddas.


Priset delas ut på mors dag

På morsdag den 27 maj delas Expressens nyinstiftade pris ut på Mammagalan i kanal 5, med start 20.00. Vinnarna utses av en jury som består av Amelia Adamo, journalist och före detta chefredaktör, Özz Nûjen, komiker, Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör på Expressen, Kristin Kaspersen, programledare och Pernilla Wahlgren, artist.

Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg
amanda.m.berg@expressen.se

Rekommendera646TweetaDelaMejla
 
  Share  
balatarin