Man misstänks ha kvävt trebarnsmamma
Kvinnan levde i rädsla för sin förra sambo och ville stoppa honom från att få delad vårdnad av barnen.

Då pressade mannen in tabletter i hennes mun och höll för tills hon kvävdes, enligt åtalet.

Efteråt misstänks han ha förfalskat hennes namnteckning i ett försök lura till sig vårdnaden.

En onsdagseftermiddag i augusti 2017 väntar de tre barnen i Stockholm på att mamma ska hämta dem från skolan.

Tiden går, men hon dyker inte upp.

Till sist ringer skolpersonal pappan, som hämtar barnen och kör hem till mamman.

Där ligger hon död på golvet.

"Snälla kan du ge mig polisen eller ambulans?", säger han till operatören på SOS Alarm, enligt en utskrift som ingår i förundersökningen.

En blandning av olika läkemedel hittas i kvinnans mun och svalg. I dödsbeviset sätter läkaren ett kryss i rutan "misstanke om självmord".

Men polisen fattar misstankar om att allt inte står rätt till.

Att det inte är mannens första besök hos mamman den dagen.
Vännen: ”Hon levde för sina barn”

För några år sedan bröt paret upp. Kvinnan hade ensam vårdnad om barnen. Mannen ville ha delad vårdnad – men det ville kvinnan stoppa, enligt flera vittnen.

En nära vän berättar:

– Hon levde för sina barn och var en helt fantastisk mamma. Barnen betydde allt för henne. Hon pysslade hela tiden om dem, fixade med deras kläder och hår. Samtidigt fanns hela tiden en mycket stor rädsla hos henne.
Kvinnan var livrädd för mannen, berättar personer i kvinnans närhet i polisförhör.

Fyra dagar efter kvinnans död fick Skatteverket in en anmälan om delad vårdnad – underskriven av både mannen och kvinnan. Mannen registrerades som gemensam vårdnadshavare tillsammans med kvinnan. När Skatteverket fick veta att kvinnan var död upphävdes beslutet.

Åklagaren menar att han förfalskade kvinnans namnteckning i ansökan. En handstilsanalys från Nationellt forensiskt centrum, NFC, visar nämligen att det troligen inte är kvinnan som skrivit under ansökan.
Mobilen avslöjade mannens lögn

Det visade sig snart att kvinnan inte dött av läkemedelsförgiftning – utan av kvävning. En förundersökning om mord inleddes två dagar efter dödsfallet.

I oktober häktades exsambon.

I början av mars väcktes åtal mot mannen, vilket NVP rapporterat.

Enligt åklagaren mördade han kvinnan genom att pressa in tabletter och hålla för munnen tills hon kvävdes. Sedan åkte han därifrån för att på kvällen återvända – och låtsas upptäcka den döda kvinnan.

I förhör hävdade mannen först att han inte varit på kvinnans adress innan han kom dit med barnen från förskolan på kvällen. Men polisen kunde visa att hans mobiltelefon hade kopplat upp mot en mast i närheten på förmiddagen samma dag.
En blandning av olika läkemedel hittas i kvinnans mun och svalg. Mannen misstänks ha pressat in tabletter i kvinnans mun och hållit för hennes mun tills hon kvävdes. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Då sade han att han hade varit där för att hämta verktyg i hennes förråd. Men han parkerade fel, och en parkeringsvakt som skrev en p-bot hade inte sett någon bära verktyg till bilen under den aktuella perioden.
Står inför rätta

Personer i kvinnans närhet berättar i polisförhör att hon var livrädd för mannen. Hon uppgav för sin kontaktperson på en kvinnojour att han styrde henne med våld och hot.

Den 12 augusti, drygt två veckor före det misstänkta mordet, ska hon ha ringt 112 eftersom hon var rädd för honom.

Kvinnan hade en kontaktperson på kvinnojouren som hon träffade för sista gången bara dagar före sin död.

Sin näst sista dag i livet ringde hon en vän och sa att mannen var aggressiv, enligt vittnen i polisutredningen.

Mannen står just nu inför rätta vid Nacka tingsrätt.

Expressen har sökt hans advokat för en kommentar.
Relaterade ämnen

Stockholm
 
  Share  
balatarin