En kvinna i Iran har dömts till två års fängelse efter att ha tagit av sig sin hijab, den sjal som täcker håret, offentligt, enligt BBC.
amanda.dahl@dn.se
Kvinnan dömdes på onsdagen för att ha ”uppviglat till moralisk korruption”. Innan rättegången satt kvinnan fängslad i tre månader utan villkorlig frigivning, enligt BBC. Dussintals liknande gripanden av kvinnor har skett de senaste veckorna.
De flesta av de som fängslats för att ha brutit mot landets strikta lagar gällande att kvinnor ska täcka sitt hår har släppts utan åtal.
Abbas Jafari-Dolatabadi, åklagaren i rättegången, meddelade att 21 månader av hennes fängelsestraff är omvandlat till rättspsykiatrisk vård.
– Hon är i behov av medicinsk vård under lång tid och av att träffa en psykolog, sa Jafari-Dolatabadi.
Själv var åklagaren ändå kritisk till domen. Han menar fortsatt att kvinnan bör avtjäna hela sitt straff i fängelse.
I december greps en annan iransk kvinna som tog av sig sin hijab och hängde den på en pinne som en flagga. Hon blev efter gripandet ansiktet utåt för protester mot landets lagar.
Hon fångades på bild när hon stod på en livlig gata i Teheran. Fotot fick stor spridning på sociala medier.
Bilden användes också under kampanjen ”white wednesday”, vita onsdagar. Under kampanjen bar kvinnor vita kläder som en protest mot landets strikta klädkoder för kvinnor.
Kvinnan friades senare.
Kvinnor i Iran har varit tvungna att täcka sina huvuden sedan den iranska revolutionen år 1979.

Amanda Dahl
amanda.dahl@dn.se

https://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-fangslar-kvinna-for-att-ha-tagit-av-sin-sloja/
 
  Share  
balatarin