Kvinnorna syr H&M-kläder – får tio kronor om dagen
H&M-sömmerskor i Etiopien tjänar drygt tio kronor om dagen, uppger SVT Nyheter.

Kvinnorna får varken sjukersättning eller betald semester när de producerar kläder åt H&M och andra globala klädjättar.

– Jag känner mig utnyttjad, säger 22-åriga textilarbetaren Yebahirsew Tibebu till SVT Nyheter.

Yebahirsew Tibebu, 22, lovades en månadslön på runt 1 000 kronor – en bra lön i Etiopien – om hon blev sömmerska. Hon utbildade sig i två år, men när hon väl började arbeta visade det sig att personen som rekryterat henne ljög, skriver SVT Nyheter.

I stället tjänar Yebahirsew Tibebu och hennes kolleger runt tio kronor om dagen, säger hon till SVT Nyheters reporter Henrik Silver på plats i Hawassa i Etiopien. Arbetsveckorna är sex dagar långa, och är man sjuk en enda dag förlorar man 20 procent av månadslönen, säger Yebahirsew Tibebu till SVT Nyheter.

Månadslönen ligger på runt 240 kronor – långt under den lön som arbetarna anser krävs för att leva: Runt 1 000 kronor.
H&M:s löfte: Ska kunna leva på sin lön

Bland klädjättarna som köper arbetskraft i Etiopien finns svenska H&M. I november 2013 gick företaget ut och sa att deras mål var att 850 000 sömmerskor ska kunna leva på sina löner 2018.

H&M har inte velat kommentera SVT:s reportage från Etiopien i en intervju, men Pierre Börjesson, H&M:s landschef i Etiopien, skriver i ett mejl:

"I dagsläget finns ingen lagstadgad minimilön i Etiopien, men vi är delaktiga i en ILO-studie som syftar till att ge regeringen underlag för framtida löneregleringar. H&M arbetar också aktivt för att skapa förutsättningar för rättvisa levnadslöner i såväl Etiopien som andra länder.”
Hoppas kunderna kan påverka

SVT Nyheter skriver att flera av Yebahirsew Tibebus kolleger i Etiopien berättar om missnöje med villkoren. Deras kritik riktas främst mot regimen och arbetsgivaren – inte mot H&M och de andra klädföretagen, skriver SVT Nyheter.LÄS MER: H&M planerar att öppna 390 butiker under 2018– Regeringen och arbetsgivaren har kommit överens om våra löner, det vet hur krävande arbetet är och det är de som är problemet, säger Yebahirsew Tibebu.

Yebahirsew Tibebu säger själv till SVT Nyheter att hon hoppas att kunderna börjar kräva att sömmerskornas löner höjs. Inte förrän då kommer läget förändras, tror hon:

– Jag hoppas att konsumenterna får veta hur krävande vårt jobb är och vilken lön vi får. Om de får veta det blir jag glad. Jag hoppas att de kan påverka arbetsgivarna att betala den lön vi förtjänar.
 
  Share  
balatarin