Dilsa, 15, fick hemligt stöd av Fadime
Som 15-åring skulle Dilsa giftas bort med en kusin.

– Jag fick höra att det var min skyldighet efter allt som min mamma offrat för oss barn genom att fly med oss från Syrien till Sverige, berättar hon.

I många år levde Dilsa dubbelliv innan hon avslöjade att hon tänkte gifta sig med en svensk man som hon valt själv.

Rekommendera
Tweeta
Dela
Mejla

Dilsa säger att hon kan förstå hur hennes mamma resonerade. Mamman är änka, vägrade att - som släkten ville - gifta om sig med den döde makens bror och har ensam uppfostrat de fyra barnen.

– Mamma har hela tiden haft släktens ögon på sig och fått höra att hennes barn kommer att bli misslyckade, att vi inte kommer att bli riktiga kurder för att vi växer upp i Sverige utan en mansförebild. Trycket var väldigt hårt att jag skulle gå med på att gifta mig med en kurd - min kusin i Storbritannien - och föra den kurdiska kulturen och kampen vidare.

Samtidigt kunde den då 15-åriga Dilsa inte tänka sig något värre än att bli barnbrud. Hon hade just gått ut åttonde klass och ville fortsätta studera: inte bara gå ut nian och gymnasiet utan även plugga vidare på universitetet.

Jag var sex år och fick aldrig gå ut

Fick inte gå på fritids sin släkt

Att familjen och släkten försökte styra hennes liv var dock ingenting nytt.

– Mamma blev svårt sjuk när vi kom hit. Jag var sex år och fick aldrig gå ut. Mamma var livrädd att något skulle hända mig, men jag fick heller inte hjälpa till med hushållssysslorna utifall jag skulle bränna mig på spisplattan.
Efter Fadimes död fick Dilsa och andra höra att "se hur det gick för Fadime, våga inte försöka dig på det samma".Foto: Illustration: Helen Rasmusen / Foto: Marcus Engström

Hon minns att hon inte fick ha gympaskor, för mamman fruktade att Dilsa skulle bli en pojkflicka och kräva större frihet. I stället fick hon ha flickskor med klack, vilket ledde till skavsår och blödande fötter.

Då Dilsa var tio år tilläts hon fortfarande inte gå på fritids, gå till biblioteket eller knappt ens leka på lekplatsen utanför lägenheten.

– Mina lillebröder fick däremot vara ute så mycket de ville.LÄS MER: Leyla, 16, giftes bort med 21 år äldre man - tvingades till sexI åttan vädjade Dilsa att hon skulle få börja träna kampsport. Det kom inte på fråga.

– Då jag frågade varför mina lillebröder fick men inte jag svarade min moster att de är män och om de "blir knullade" blir de inte med barn.
Förväntades gifta sig med 12 år äldre kusin

När familjen var på semester i Storbritannien fick Dilsa veta att hon förväntades gifta sig med sin 27-årige - nästan dubbelt så gamle - kusin. Dilsa sade tvärnej.

– Mamma hade bråttom att få mig bortgift så att hon via en kurdisk man med samma syn på heder och kultur skulle kunna fortsätta ha kontroll över mitt liv. Pressen var stor. Mina släktingar pratade hela tiden om alla uppoffringar som min mamma gjort för oss barn.

– Men jag var ett barn, bara 15 år. Jag tyckte att det verkade obehagligt och otäckt att vara gift, jag kände och älskade inte den här mannen och jag ville bryta mig loss från den del av kulturen som innebar en massa orättvisor mellan könen.

Lösningen blev att kontakta en farbror som Dilsa hade förtroende för. Han tyckte att tvångsäktenskap var fel och skällde ut Dilsas mamma.

Hade du några kontakter med skolpersonal eller socialtjänst om det här?

– Nja, en fröken på högstadiet var väldigt bra. Hon lyssnade och mötte mig på rätt sätt. Jag hade uppfattat det som ett hot om socialtjänsten hade kallat mig till möte, för jag var rädd för vad det skulle få för konsekvenser för mamma och vår familj. Men den här läraren sade kloka saker som stärkte mig. Jag kände att jag behövde rädda min mamma och att jag stod i skuld till min släkt. Då sade min fröken att alla föräldrar gör uppoffringar för sina barn, det hör till föräldrarollen.
Porträttet på Fadime Sahindal började rinna i regnet vid begravningen i Uppsala domkyrka, 2002.Foto: MAGNUS JÖNSSONLÄS MER: Fadime Sahindals öde skakade hela Sverige


"Min strategi var att vara duktig i skolan"

Hur blev tillvaron efter det att du vägrat gifta dig?

– Min strategi var att vara duktig i skolan och prestera. Jag engagerade mig politiskt och kunde städa hela huset för att kanske kunna få träna dagen därpå. Det gjorde att min frihet ökade, successivt.

Dilsa gick aldrig på disko eller gick ut med vänner om kvällarna.

– För mig handlade det inte om att jag ville ha fri sex. Jag ville som tonåring få åka på träningsläger, tävla, åka på språkresa och gå på politiska möten. Men jag fick inte det.Vi blev förkastade av många och jag hotades till livet av vissaNär hon blev äldre och pluggade på universitetet blev det ett slags dubbelliv, berättar Dilsa.

– Det hände att jag hade pojkvänner, men familjen anade ingenting. I och med att jag jobbade var jag tvungen att få röra mig förhållandevis fritt. Men det var inte tal om att jag kunde sova över någon annanstans.

Hela tiden fanns risken att någon släkting eller någon i gruppen skulle se Dilsa med någon annan man eller höra henne prata i telefon och skvallra.

Vad hade hänt om inte hade levt dubbelliv, utan i stället berättat om hur ditt liv såg ut?

– Då hade jag betraktats som en hora som drog skam över hela min släkt. Jag var ihop med min nuvarande, svenske man i tre år innan vi berättade om vår relation och gifte oss.

Vilka reaktioner möttes du och din svenske man av?

– Vi blev förkastade av många och jag hotades till livet av vissa för att jag gifte mig med en person som inte var kurd. Många tyckte att det var förfärligt att mina barn inte skulle bli riktiga kurder och vägrade därför att komma på vårt bröllop.

I dag är Dilsa 33 år, tvåbarnsmor och chef inom det privata näringslivet och har skapat ett liv där hon och inte släkten styr över tillvaron.

– Jag är glad och stolt att jag orkade stå upp för mig själv. Men det finns mycket sorg i att under uppväxten ha blivit behandlad som en andra klassens människa. Jag fick diska, städa och höra att mina åsikter inte var relevanta eller efterfrågade.I dag hoppas jag att jag kan vara en förebild för andra


Träffade Fadime Sahindal före mordet

Den 21 januari är det 16 år sedan kurdiska Fadime Sahindal dödshotades och mördades för att hon vägrat gifta sig med en kurd och skaffat svensk pojkvän.

Dilsa träffade i hemlighet Fadime över en fika under den period då trycket från Dilsas familj var som störst.

– Min släkt ville absolut inte att jag eller någon annan skulle träffa Fadime. Man ansåg att hon hade skämt ut sin familj. Fadime uppmanade mig att stå på mig och sade att jag hade rätt att göra mina egna val.

Efter Fadimes död fick Dilsa och andra höra att "se hur det gick för Fadime, våga inte försöka dig på det samma".

– Men den debatt som följde efter mordet gjorde också att fler kurdiska tjejer bröt sig loss och själva vågade välja utbildning och partner. De blev förebilder för oss och i dag hoppas jag att jag kan vara en förebild för andra. 
  Share  
balatarin