Ny protestvåg mot abortlagarna i Polen
Kvinnorörelsen i Polen laddar för en ny strid om rätten till abort. På onsdagen protesterade kvinnor i Warszawa, Krakow och Gdansk och ett 50-tal andra städer mot ett regeringsförslag om skärpt abortlagstiftning. Under parollen Svart Onsdag bar de flesta demonstranterna mörka kläder.
Förra veckan avslog parlamentet i Warszawa ett förslag om att lätta på landets strikta abortlagar. I stället valde man att gå vidare med ett förslag om att skärpa reglerna.

Det fick tusentals kvinnor att gå på gatorna på onsdagskvällen. Protesterna hade samma tema som jättemanifestationerna och de landsomfattande kvinnostrejkerna hösten 2016, då kvinnorörelsen lyckades stoppa ett totalförbud mot aborter i Polen. Enligt kvinnoorganisationer är onsdagen starten för en ny protestvåg, rapporterar den polska tidningen Gazeta Wyborcza.
Protesterna resulterade i det medborgarförslag som röstades ned av parlamentet förra onsdagen. Enligt förslaget skulle abort bli lagligt fram till den tolfte graviditetsveckan av psykologiska eller sociala anledningar, och dessutom skulle dagen efter-piller bli lagliga utan läkares recept.

Konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har makten i den lagstiftande församlingen, som efter en debatt i stället tog vidare ett annat förslag för övervägande. Det förslaget syftar till att förbjuda abort på foster med allvarliga missbildningar och kan enligt kritiker leda till ett totalt abortförbud.

Efter kommunismens fall fick Polen en av de mest restriktiva abortlagstiftningarna i Europa. Den nuvarande lagen från 1993 förbjuder alla aborter utom i fall av våldtäkt eller incest, om graviditeten utgör en hälsorisk för mamman eller om fostret har allvarliga missbildningar.

Runt tusen lagliga aborter utförs varje år i landet, men kvinnoorganisationer uppskattar att 100.000 till 150.000 aborter årligen utförs olagligt eller utomlands.

Katolska kyrkan, som har stor makt över Polens 38 miljoner invånare, vill se ett totalt abortförbud.

https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-protestvag-mot-abortlagarna-i-polen/
 
  Share  
balatarin