Abdi överföll sin fru med yxa – vill inte ta sitt straff
Khadar Abdi, 39, överföll sin gravida fru med yxa och förde bort tre av sina barn som han lämnade i Afrika.

Abdi är dömd till 2,5 års fängelse och tio års utvisning – men han accepterar inte sitt straff.

"Jag yrkar att hovrätten upphäver tingsrättens dom och frikänner mig i alla åtalspunkter", skriver han i sitt överklagande.

Khadar Abdi, 39, dömdes i slutet av december till 2,5 års fängelse och tio års utvisning från Sverige. Anledningen: Han har attackerat sin fru och slagit henne blodig med en yxa, och han har fört bort tre av sina barn till Etiopien och lämnat dem där, enligt Växjö tingsrätt.

Brotten Abdi dömdes för är grov misshandel och egenmäktighet med barn.
Khadar Abdi överföll hustrun med yxa i parets gemensamma hem utanför Alvesta.Foto: POLISEN / POLISEN

Men Abdi accepterar inte sitt straff, visar handlingar som kommit in till Göta hovrätt. I sin överklagan skriver våldsmannen själv att han vill släppas fri:

"Jag yrkar att hovrätten upphäver tingsrättens dom och frikänner mig i alla åtalspunkter."LÄS MER: Fruarnas liv i skräck för Khadar Abdi


Abdi vill byta advokat: Samarbetssvårigheter

I sin överklagan – skickad från häktet i Växjö – skriver Abdi också att han vill byta ut sin advokat på grund av "samarbetssvårigheter".

Abdi skriver vidare att han inte har fått hela domen uppläst för sig, visar dokumenten. Han vill att en advokat och en somalisk tolk:

"... besöker mig så fort som möjligt för att gå igenom hela domen."
Khadar Abdi överklagar domen från Växjö tingsrätt – han vill frias helt.Foto: POLISEN / POLISEN

Khadar Abdi får emellertid inte byta advokat, meddelar Göta hovrätt. Försvarsadvokat Torgny Eklund står kvar – och även han har överklagat tingsrättens dom.

– Jag har ingen kommentar ytterligare, säger Eklund.

Khadar Abdi menar att ni har haft samarbetssvårigheter – vad handlar det om?

– Jag har inga kommentarer till det, jag vet inte riktigt.LÄS MER: Khadar Abdi överföll sin fru med yxa – får fängelse och utvisas


Bytte identitet och sökte asyl i Österrike

Khadar Abdi levde på flykt från svenska myndigheter i över ett år innan han greps. Efter yxattacken mot hustrun, som inträffade sommaren 2016 i parets gemensamma hem utanför småländska Alvesta, flydde Abdi Sverige. En internationell arresteringsorder utfärdades i jakten på mannen, som var en av Sveriges mest jagade.

Abdi är inte svensk medborgare och kom till Sverige från Somalia 2013. Under flykten från svenska myndigheter efter attacken bytte han identitet och sökte asyl igen, den gången i Österrike. Där gick han under namnet Aden Tarapi, och han sa att han var tio år yngre än han uppgett för svenska myndigheter.
I Österrike sökte Khadar Abdi asyl under ett annat namn – Aden Tarapi.Foto: POLISEN / POLISEN

I Österrike gifte Abdi också om sig, med en ny kvinna. I september 2017, lite mer än ett år efter yxattacken i Alvesta, greps Abdi av österrikisk polis i Wien. Han överlämnades till Sverige, där han i december fick sin dom.
 
  Share  
balatarin