Källa i sexanklagelserna mot Urban Ahlin träder fram
Socialdemokraterna tillsatte en extern utredning efter att talmannen Urban Ahlin anklagats för sexuella trakasserier anonymt.

Nu träder en av de anonyma källorna fram – socialdemokraten Cecilia Eklund.

– Man försöker förminska rösterna för att de är anonyma, det tyder på en tystnadskultur och det gör bara ärendet mer angeläget, säger hon till Dagens Nyheter.

Cecila Eklund var Mona Sahlins dåvarande pressekreterare när anklagelserna mot den socialdemokratiske talmannen Urban Ahlin kom 2008.

I DN:s granskning av talmannen, som publicerades i december, medverkade Eklund anonymt.

Cecilia Eklund tröstade den kvinnan som anmälde Ahlin för olämpligt beteende. Till DN berättar Eklund att hon och den utsatta kvinnan hade långa samtal, gick igenom alla incidenter, olämpligt beteende under resor, olämpliga sms och när Ahlin enligt kvinnan försökte ta sig in på hennes hotellrum.
Såg sms från Urban Ahlin i kvinnans telefon

Cecilia Eklund ska även ha sett sms från Urban Ahlin i kvinnans telefon. Till DN säger hon:

– Det var tydliga sexuella anspelningar. Jag satt med henne när hon bröt ihop och fick höra alla berättelser. Jag gick till dåvarande biträdande partisekreterare Stefan Stern och sa att det här borde man polisanmäla. Då fick jag höra att det inte var aktuellt för att det skulle skada partiet. Jag ångrar att jag inte stod på mig.

Cecilia Eklund som i dag är kommunikationsdirektör i Helsingborgs stad tycker att socialdemokratin agerade tandlöst. Efter DN:s granskning tillsatte Socialdemokraterna en extern utredning, men såväl Eklund som den utsatta kvinnan har när de pratat med utredarna fått veta att de bara erbjuder samtalsstöd – ingen egentlig utredning kommer att göras.

– När jag själv har pratat med utredaren säger hon öppet till mig att hon är ett samtalsstöd som ska titta efter mönster och strukturer, men inte göra någon utredning. Men jag har inget behov av samtalsstöd, de kvinnor jag har talat med har inte heller det. De som behöver samtalsstöd är olika män inom organisationen som har ett olämpligt beteende, säger Cecilia Eklund.
Därför träder hon fram med namn

Eklund påpekar att det är många inom S som hänvisat till att det inte går att lita på anonyma vittnen men säger till DN att hon själv inte går med på resonemanget. Hon är trött på att bli ignorerad och ifrågasatt – därför väljer hon att gå ut med namn.
Enligt Cecilia Eklund är det flera som vill framträda men som inte vågar utav rädsla för att det ska påverka deras karriärmöjligheter.

Urban Ahlin har hela tiden avfärdat och dementerat anklagelserna som riktats mot honom.

 
  Share  
balatarin