100 000 skriver under till stöd för kvinnan i Fittja Publicerad 25 dec 2017 kl 11.51
DelaMejla

Den 19 december friades samtliga fem män som stått anklagade för att ha våldtagit en kvinna i Fittja 2016.

Nu har 100 000 personer skrivit på en namninsamling till stöd för kvinnan.

– Vi kräver att rättssystemet förändras, säger Emma Lindell, en av initiativtagarna bakom namninsamlingen.

Södertörns tingsrätt friade den 19 december samtliga fem män som stod åtalade för en våldtäkt av en kvinna i Fittja 2016. Frigivningen har mötts av kritik från sakkunniga och advokater. Även många i allmänheten har reagerat starkt.

Timmar efter att domen hade fastställts startade vännerna Emma Lindell, 26, och Filippa Bärve, 26, en namninsamling till stöd för den utsatta kvinnan.

– Vi vill ha en förändring. Vi blev så arga och frustrerade när domen kom och kände att vi hade ett ansvar att göra något. Det handlar om människors liv. Kvinnan har blivit sviken av samhället, säger Emma och fortsätter:

– Det här är det minsta vi kan göra. Vi vill visa vårt stöd för kvinnan, att hon ska känna att hon inte är ensam.LÄS MER: 70 000 skriver under till stöd för kvinnan i FittjaUnder måndagsförmiddagen har namninsamlingen fått över 100 000 underskrifter.

– Det är överväldigande. Vi trodde aldrig att vi skulle få detta genomslag med namninsamlingen. Uppenbarligen är det inte bara vi som känner så här. Når vi fler är vi övertygade om att fler skriver under.
Kräver lagförändring

Nu hoppas både Emma och Filippa att det sker en lagförändring.

– Lagen är inte på vår sida som det ser ut i dag. Oavsett vem man är och vilken bakgrund man har ska man bli tagen på allvar. Vi vill att fler våldtäktsmän döms, säger Emma och berättar att de kommer att kontakta justitieminister Morgan Johansson (S) efter årsskiftet.

– Vi vill ha uppföljning på det här och se vad som händer. När så många människor ryter ifrån måste det få konsekvenser. De ska införa en samtyckeslag, men vi kräver även att rättssystemet förändras. Vi vill ha en lag som är anpassad för dagens samhälle.
Relaterade ämnen
 
  Share  
balatarin