Våld i nära relationer ökar efter julhelgen
Antalet kvinnor som anmäler misshandel i nära relationer ökar kraftigt efter julhelgen, visar siffror från Brå.

– Det finns en förväntan på att det ska vara trevligt för barnen, kärleksfull och varmt. Då blir våldet ännu tydligare, säger Olga Persson, generalsekreterare på Unizon.

Högtider och lediga helgdagar innebär en ökad otrygghet för kvinnor som lever med mäns våld, menar Olga Persson. Hon är generalsekreterare för Unizon, en paraplyorganisation som samlar Sveriges kvinnojourer.

– Det är många som måste spendera mycket tid med varandra under de här långa, lediga helgerna. Det blir en fruktansvärd situation för de som lever med mäns våld, när möjligheten till en frizon från våldet blir väldigt begränsad, som man annars kanske har i arbetet eller hos en stödperson, säger hon.
Anmälningar om våld i nära relation ökar efter jul

Anmälningarna från kvinnor som uppger att de blivit misshandlade av en person i nära relation uppgick i januari i år till 951, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Det är 135 fler än snittet, som hittills i år ligger på 816 anmälningar i månaden. Motsvarande siffror från i fjol och åren dessförinnan visar på samma mönster, något som även Sveriges radio uppmärksammat.

Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, upplever att lägenhetsbråken blir fler under långhelgerna.

– När allting ska vara bra och inte är det, då blir det extra påtagligt. Jag har varit polis ganska länge och min erfarenhet är att långhelgerna är påfrestande för många relationer som kanske inte är så bra från början, säger Eva Nilsson.
"Många tar chansen efter helgerna"

Kvinnojourer runtom i Sverige delar bilden av att fler tar steget att söka stöd i att lämna relationen och anmäla mannen efter julhelgen, vilket kan vara bidragande till att just januari sticker ut i statistiken.

– Det är svårt att bryta upp relationer även där det inte förekommit våld, med allt det praktiska och känslomässiga. Våldet kan eskalera i den här uppbrottsprocessen och därför känner kanske många i det nya året att "nu räcker det". Våra jourer ser att många tar den här chansen efter helgerna, säger Olga Persson.
Filippa Rogvall
Filippa Rogvall
filippa.rogvall@expressen.se
 
  Share  
balatarin