Tusentals kvinnor vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen
Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen
Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet.
Fenomenet #metoo har under de senaste veckorna gjort stort avtryck. Igår publicerade Svenska Dagbladet ett upprop som undertecknats av fler än 4000 kvinnor i juristbranschen, där flera vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp.

”Efter att jag slutade på tingsrätten som notarie blev en domare på tingsrätten som en mentor för mig. Han stöttade, gav tips och råd och en dag kom han till kontoret och ville att jag skulle betala tillbaka. Med oralsex”, är ett av vittnesmålen. En annan kvinna skriver:

”Manliga advokater kallar målsägandebiträdets plats i rättssalen för ’tösastolen’ för att förminska hennes betydelse. Inte sällan biträder hon ett kvinnligt brottsoffer.”

I uppropet konstaterar man att man på bara ett dygn fick in hundra vittnesmål från kvinnor i branschen – och att de var tvungna att sätta en spärr för nya redogörelser redan natten efter att uppropet startade. Man skriver också att syftet med uppropet inte är att hänga ut någon, utan att man vill förändra juristbranschen och skapa en arbetsmiljö där kvinnor inte behöver vara rädda och slipper freda sig.

Jusek välkomnar #medvilkenrätt. Sofia Larsen, Juseks förbundsordförande, kommenterar:

– Det här visar att rättsväsendet inte är något undantag när det gäller sexuella trakasserier. Det är ledsamt, men jag tycker att det är väldigt bra att vi får upp frågan på bordet. Om rättsväsendet tar tag i det här kan man förhoppningsvis bli den förebild man ska vara.

Var uppropet väntat?

– Nej. Det är alltid lätt att vara självkritisk. Vi lyssnar kontinuerligt av med våra ombudsmän om vilka frågor medlemmarna lyfter. Men ombudsmännen bekräftar att det har varit få frågor och ärenden kring sexuella trakasserier. Det visar att det finns ett stort uppdämt behov och ett stort mörkertal. Det är fruktansvärda vittnesmål som kommer fram. Det positiva med #metoo och #medvilkenrätt är att tystnadskulturen som har funnits är på väg att brytas. Det kan leda till att det blir skillnad på riktigt.

Sedan #metoo startade har Jusek inlett arbetet med att ta fram en utbildning för hur man förebygger och hanterar sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det finns även en checklista som ger stöd till den som utsatts.

– Vi uppmanar alla våra medlemmar att höra av sig om man har blivit utsatt för sexuella trakasserier. Vi finns här för att stödja och hjälpa. Och vi tittar på vad vi kan göra mer framåt.

Text: Sara Wilk 2017-11-15, 11.51.
E-post: sara.wilk@otw.se
http://www.tidningenkarriar.se/Nyheter/Tusentals-vittnar-om-sexuella-trakasserier-i-juristbranschen/
 
  Share  
balatarin