Hon var gift med en polisman som slog henne
Jag träffade en kvinna en gång. Hon var gift med en polisman som slog henne. Han sa: mina kolleger skulle inte tro dig om du anmälde. Expressens granskning visar att han möjligen hade rätt.

Nu är det dags att städa bland svinen.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Catarina Lundbäck
Läs fler krönikor av Catarina Lundbäck
+ Följ

I mediebranschen har vi länge dunkat varandra i ryggen, vi har varit en jämställd bransch med många kvinnliga chefer. Men kvinnliga chefer är inget vaccin mot sextrakasserier och kvinnohat – och #metoo skakade om branschen rejält. Nu visar det sig att polismyndigheten har precis samma problem med män som anser det vara okej att bete sig som svin. Hur behandlar vi egentligen varandra i “världens mest jämställda land”?

Det har bara gått en månad sen The New York Times publicerade artikeln om Hollywoodproducenten Harvey Weinstein och hans vidriga övergrepp på kvinnor i filmbranschen. Det berättades om övergrepp som tystats ned och pågått i flera decennier.LÄS MER: Anklagelserna mot Harvey Weinstein – detta har häntI kölvattnet av artikeln spreds #metoo som en löpeld på sociala medier och skrämmande nog verkar så gott som varje kvinna kunna berätta om sexuella övergrepp eller kränkande behandling.

Nu visar Expressens granskning att kulturen inom polisen inte är mycket bättre. Kvinnor berättar om hur de tvingas ta emot förnedrande kommentarer om sina kroppar under sina arbetspass. Eller ännu värre: Får händer uppkörda under kjolen eller innanför tröjan på någon polisfest. Ja, till och med utsätts för våldtäkt.

Att det finns män med taskig kvinnosyn är ingen nyhet. Att dessa män sedan får utrymme att utöva sin skeva syn inom polisen – den myndighet som ju ska bekämpa bland annat sexbrott – är en gåta och ett sorgligt tecken på svagt ledarskap. Men framför allt tecken på en tysthetskultur där män håller varandra om ryggen och kvinnorna inte kan eller vågar kämpa emot. För liksom i mediebranschen är jag helt säker på att man inom polisen känner till problemen. Man bara väljer att blunda.

Jag träffade en kvinna en gång. Hennes man var polis. Hon berättade att hon var rädd för honom, att han misshandlat henne vid flera tillfällen men att hon inte vågade anmäla. Han hade sagt att hans kolleger aldrig skulle tro henne, och då skulle hon stå där ensam med skammen. Så hon lät bli – och jag gjorde inget heller. Jag vet inte hur hon mår i dag, eller vad som hände sen.

Men efter att ha tagit del av uppgifterna som nu kommer fram tänker jag att hon kanske hade rätt. Som utsatt kvinna hade hon kanske varit chanslös om hon valt att anmäla polismannen för brott. Och i så fall är det fruktansvärt.LÄS MER: #Metoo – 26 kvinnor berättar om sina erfarenheter i ExpressenPolis är fortfarande ett mansdominerat yrke och i sådana yrken finns tyvärr en naturlig grogrund för taskig kvinnosyn. Däremot tror jag inte att det är så enkelt. De flesta män är inte svin som förtrycker kvinnor. Och jag tycker mig kunna se att yngre män har en bättre kvinnosyn och jag hoppas att den kommer från hjärtat och att det inte bara är ett skådespel i en tid där jämställdheten står högt på agendan. Det ger hopp om en bättre framtid.

Och jag hoppas att de ska orka stå emot kvinnohatarna när de försöker pådyvla dem sitt uråldriga tankesätt – för det som sker nu med #metoo är inget tillfälligt påfund, det är en bestående utveckling. Och nu är det dags att städa bland svinen: Främst bland dem som är satta att utreda brott mot kvinnor.

En ny tid är här och de gamla snuskgubbarna kommer snart att vara ett minne blott. Ingen kommer längre att lyssna på dem. De är förlegade och hör inte hemma i den moderna världen. Deras patetiska försök att komma högst i näringskedjan genom att sparka på kvinnor kommer att bli utskrattade. Kanske är det just därför de har så svårt att kontrollera sina impulser i dag. De känner av hur deras självklara positioner försvinner.

Vad vi sen ska göra med alla dessa avdankade kvinnoförtryckare som inte är beredda att förändra sig – det vette gudarna.

Men det är dags för dem att retirera – deras tid är över.
 
  Share  
balatarin