En kväll på krogen – trakasserierna som är vardag för Sveriges kvinnor


Det kan handla om en hand på låret. En oönskad arm runt midjan. Eller en uppknäppt gylf.
Krogen är en av de platser där det är vanligast att kvinnor utsätts för sexuella övergrepp. Expressens reportrar Elin Kardell och Ellen Pan dokumenterar en helg mitt i Stockholms krogvimmel – på några av Stureplans hetaste krogar, utrustade med dold kamera.
Där möter de män som tar sig rätten att tafsa, hålla fast och dela ut kyssar. Och ordningsvakter som inte vill ingripa.
Text: Ellen Pan
Text: Elin Kardell
Publicerad 29 okt 2017 kl 05.10
Annons:
Annons:
TORSDAG, THE SOAP BAR

23:00
Bredvid oss i baren står tre män i 40-årsåldern som är på besök i Sverige för ett födelsedagsfirande. En av dem lägger snabbt handen runt midjan på en av oss och låter den glida ned över svanken och rumpan. Flera gånger. Han berättar om sitt jobb och frågar vilka nattklubbar som är bäst i Stockholm. Vi svarar artigt men väljer snabbt att ta oss därifrån. Det har gått mindre än en timme och redan har det första ofredandet inträffat.

Expressens reporter Ellen Pan på The Soap Bar.

Efter mindre än en timme börjar en kille tafsa på Expressens reporter.


00.00
Ett gäng som har after work vill bjuda på champagne. Det är fyra kostymklädda män och en kvinna i sällskapet. Vi pratar om varandras tatueringar och plötsligt börjar en av männen knäppa upp sina byxor och skämta om att han ska visa upp sin. Han riktar sitt skrev mot oss och skrattar högljutt. Vi säger åt honom att sluta och lämnar sedan bordet. På dansgolvet passar en person på att ta på våra midjor när han tränger sig förbi i vimlet. Ett större gäng killar står i ring runt en ensam tjej som är märkbart berusad. En främling kastar sig plötsligt fram och kramar om en av oss när vi försöker komma bort från folkmassan.

En man vid bordet knäpper plötsligt upp sina byxor.


00:30
Några vakter syns inte till i baren eller på dansgolvet. På uteserveringen sitter ett fåtal personer och röker i kylan. Vid entrén står flera vakter och dricker kaffe. Vi frågar om det finns möjlighet att avhysa personen som tafsat på en av oss i baren.
– Jag måste ha sett det för att ha laglig rätt att slänga ut honom, säger en av vakterna.
Vi påpekar att flera av oss bevittnat händelsen och kan peka ut mannen.
– Men låt oss säga att du hittar på det här. Nu säger jag inte att du gör det, men låt säga att du hittar på det, det kanske är ditt ex och du vill jävlas med honom... svarar vakten. Han påstår att de inte kan göra mer än att prata med mannen. Vi frågar hur de ska kunna upptäcka övergrepp om de inte befinner sig på dansgolvet.
– Vi kan inte ha 28 vakter som står i varje hörn, blir svaret.
Ordningsvakterna hävdar att de behövs mer utanför dörrarna än innanför – trots att det är fullt med folk inomhus samtidigt som kön utanför är obefintlig.
Annons:

Vakterna säger att de inget kan göra. De behövs i dörren, låter det.

Det händer så snabbt att vi knappt hinner reagera innan de försvunnit

FREDAG, STURECOMPAGNIET

00.15
På nattklubben Sturecompagniet hamnar vi bredvid en kille med keps och solglasögon som direkt lägger armen runt höften på en av oss. Han erbjuder gratis drinkar och shots. Killen insisterar och håller fast den som står närmast, trots att vi stretar emot flera gånger. Till slut lyckas vi ta oss därifrån. Bara några minuter senare hamnar han i slagsmål med en annan gäst och blir utkastad.

Expressens reporter visar tydligt att hon vill därifrån. Mannen håller kvar greppet.


00:45
Ute i rökrutan börjar det bli packat med folk. En ensam man i svart, lång rock erbjuder sin tändare. Han är här på affärsresa och letar efter någon att tillbringa sin utekväll med. Mannen kysser våra händer, lägger armen runt en av oss och frågar om vi vill komma och hälsa på honom där han bor. Efter en stund undrar mannen om vi vill följa med in och ta en drink. Vi tittar osäkert på varandra och tvekar.
– Det är bara en drink. Vi är ju vänner, insisterar han.
Väl inne sätter vi oss i en soffa med varsin redbull vodka. När en av oss går på toaletten börjar mannen stöta på den andra. Han håller armen om axlarna och lägger handen på låret.
– Tränar du? Man kan se att du tränar. Du har en väldigt fin kropp, säger han utan att vänta på svar.
Annons:LÄS MER: Nattklubbarna krishanterar – efter Expressens granskning


00:55
En berusad man i grå kavaj och skjorta dansar förbi och spiller ut öl. Han slänger sig ursäktande ned bredvid en av oss och ger två kyssar i ansiktet, trots att vi gör tydligt motstånd. Doften av alkohol är påtaglig när han sitter envist kvar. Efter en stund undrar mannen om vi vill dansa men får ett bestämt nej. Killen som bjöd på drinkar ser allt som händer och utbrister "det här är en nattklubb, du får förvänta dig att folk gör så".


01.00
Men vi bestämmer oss för att inte acceptera beteendet och letar upp en ordningsvakt för att berätta att en man tvingat sig på en av oss med kyssar. Vakten börjar med att fråga hur mannen ser ut.
– Han har typ skjorta och kavaj, en portfölj.
– Svensk eller? fortsätter ordningsvakten.
– Ja...
– Ja du... det blir svårt... det är tusen människor där inne.
Vi säger att vi enkelt kan peka ut honom, men får inget svar. En stund är det oklart om vakten faktiskt lyssnar eller ignorerar oss.
– Det är jobbigt att han är här. Kommer ni göra något eller kommer ni bara skita i det?
Vi möts av ännu mer tystnad men efter en lång stund kallar han på en kollega som erbjuder hjälp. Tillsammans letar vi efter mannen men han är svår att hitta i trängseln.
Annons:


01.30
I ett försök att ha kul och släppa det som hänt dansar vi på det kaklade golvet under strålkastarna. Monsterhiten Despacito ekar i högtalarna och här – i den trånga folkmassan – passar två personer på att tafsa på våra kroppar. Det händer så snabbt att vi knappt hinner reagera innan de försvunnit.


02.00
Till slut bestämmer vi oss för att ta en sista cigg på uteserveringen för att sedan åka hem. En man klädd i sidenväst och med basker säger åt en av oss att komma till honom några meter bort. Han ser att vi fryser och erbjuder sin kavaj. Efter ett tack och ett leende går den av oss som fått kavajen tillbaka. Då tar mannen tag i axlarna, drar bakåt och håller fast.
– Jag vill ta hand om er, säger han och kramar hårt bakifrån.

Foto: Mannen tar tag i Expressens reporters axel, och drar bakåt.Inom loppet av några sekunder har en av spelarna tagit tag om en av oss.

Sexuella övergrepp

Olga Persson, generalsekreterare Unizon.
Hur definieras ett övergrepp?
– Det är en jättesvår och flytande gräns vad som är ett övergrepp juridiskt. I grunden handlar det om att den ena personen inte vill det den andra personen vill. Så länge du inte vill att någon tar på dig så är det alltid ett övergrepp


Måste ett övergrepp vara fysiskt?
– Om någon exempelvis säger "Vad snygg du är" så kan du tycka att det är jättejobbigt att någon bedömer din kropp. Du kanske inte har bett om det. Det är svårt att komma åt juridiskt men det räcker med att du tycker något är obehagligt för att det ska vara ett övergrepp.


Vad kan jag göra om jag blivit utsatt för ett övergrepp?
– Det enda man kan göra i den akuta situationen är ju att säga ifrån. Om det inte räcker så skulle jag hämta ordningsvakter eller annan ansvarig person. Då ska den personen som gjort någonting avlägsnas. Är det ett grovt övergrepp ska det göras en anmälan från krogens sida.


Vad krävs för att göra krogmiljön tryggare?
– Att utbilda i de här frågorna och göra utredningar. Klubbarna bör ha möten efter varje helg. Sen finns det andra saker som spelar in, som exempelvis alkohol.
LÖRDAG, CAFÈ OPERA

00.00
Vid entrén står ett gäng killar som väntat längre, men vakterna låter oss gå före utan att betala. I baren bestämmer vi oss för att ta kort på varandra. En ung man, klädd i ljusblå kavaj, kastar sig in framför kameran. Han ser ut att ha tagit en drink för mycket.
– Vill du inte ta ett kort med mig i stället? säger han och tar tag kring midjan. Mannen fortsätter att hålla kvar sin hand, men ger till slut upp.


00.45
På uteserveringen pratar vi med tre män. En av dem pratar högljutt med bred australiensisk accent. Han ger oss komplimanger för hur vi ser ut, tar oss i håret och säger att han gillar riktigt hår. I Australien har tjejerna inte det, menar han.
– De har inte riktigt hår. Det är äckligt, det är vidrigt. Svenska tjejer är bättre. Australiensiska tjejer är... ja om du gillar fejkat hår och hemska tjejer, åk till Australien.


01.30
Strax innanför entrén stannar vi till vid ett pokerbord för att iaktta spelet. Inom loppet av några sekunder har en av spelarna tagit tag om en av oss. Han ser ut att vara dubbelt så gammal som vi är. Mannen vill förklara spelreglerna och blir direkt fysisk utan att ha fått någon inbjudan. Han berättar också att han betraktat oss tidigare under kvällen.
– Jag såg dig förut när du dansade.
Kort därefter lämnar vi den anrika klubben och tar oss hem i natten.
Under tre kvällar på Stureplan har vi flera gånger utsatts för tafsande, objektifierande kommentarer och ofrivilliga kyssar. När vi pratat med vakterna har vi behövt tjata för att få hjälp. Men kanske är det som mannen på Sturecompagniet sa under fredagskvällen – "Det här är en nattklubb, du får förvänta dig att folk gör så".
 
  Share  
balatarin