Minister bad sekreterare köpa sexleksaker


Sexuella trakasserier har hamnat högt på dagordningen i brittisk politik sedan en minister erkänt att han bett sin kvinnliga sekreterare köpa sexleksaker.

Premiärminister Theresa May sägs nu vilja ta itu med den sunkiga kulturen i Westminster.
Av TT
2 tim
Spara artikel
Dela artikeln:
Minister bad sekreterare köpa sexleksaker
Uppropet #metoo
Snabbt om Allt om
Var med och påverka!

Uttryck dina åsikter om reklam, media och varumärken.
Anmäl dig här

Du läser nu en av de fria artiklar du har kvar denna vecka
Läs SvD digital i en månad gratis!

Efter gratismånaden betalar du 185 kr/mån.
Säg upp när du vill.
Fortsätt
Logga in
Premiärminister Theresa May vill förbättra arbetsklimatet i parlamentet och regeringen, efter avslöjanden om sextrakasserier. Arkivbild.
Premiärminister Theresa May vill förbättra arbetsklimatet i parlamentet och regeringen, efter avslöjanden om sextrakasserier. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Det är tidningen Daily Mail som avslöjar att Mark Garnier, konservativ parlamentsledamot och biträdande handelsminister, 2010 skickade in sin dåvarande sekreterare i en sexbutik i Soho för att köpa två sexleksaker. Han ska också vid ett tillfälle ha kallat henne något oanständigt, inför vittnen.

Garnier medger för tidningen de faktiska händelserna, men avfärdar det som skämtsamma upptåg. Den kvinnliga sekreteraren ifrågasätter den historiebeskrivningen.

Premiärminister Theresa May har begärt en utredning för att se om Garnier har brutit mot regeringens uppförandekod, rapporterar BBC. Han tillhör inte den innersta regeringskretsen, utan har en underordnad position.

Fallet med Mark Garnier är det senaste som kommit fram inom den brittiska politiken i spåren av kampanjen #metoo, där kvinnor vittnar om övergrepp och trakasserier. Till exempel har tidigare konservative ministern Stephen Crabb bett om ursäkt efter avslöjanden om att han skickat meddelande med sexuellt innebörd till en 19-åring som sökte jobb hos honom.

Hälsominister Jeremy Hunt säger till BBC att regeringskansliet ska utreda händelsen kring Mark Garnier och andra. Han säger också att premiärminister Theresa May tänker skriva till underhusets talman John Bercow för att be om hans råd om hur kulturen i parlamentet ska kunna förbättras.

– Saker och ting har förbättrats på senare år, men det är bortfarande en bit kvar, säger Jeremy Hunt om arbetsklimatet i Westminster
 
  Share  
balatarin