Sahar ett av tusentals undernärda barn i Syrien
Här tar spädbarnet Sahar sina sista andetag.

Hon är ett av tusentals barn som drabbats av undernäring på grund av den syriska regimens belägring av Damaskusförorten Ghouta.

– Fortsätter det så här kommer fler barn att dö, säger en hjälparbetare på plats.
LÄS OCKSÅ
Så kan du hjälpa Syriens folk

Sahar Dofdaa var 34 dagar gammal när hon togs till sjukhuset i Hamouria, i östra Ghoutaområdet, av sina föräldrar i lördags.

En korrespondent från nyhetsbyrån AFP var då på plats, och fotograferade det lilla spädbarnet. I sitt reportage berättar AFP hur flickan såg ut att gråta, men inte orkade pressa fram några tårar. Kroppen saknade fett, bara hud täckte skelettet. Ögonen var apatiska.

Hennes unga mamma svor tyst och oroat. Hon hade inte kunnat amma dottern, eftersom hon själv var undernärd. Pappan tjänade inte tilläckligt på det lokala slakteriet för att ha råd med mjölk.

När Sahar lades på vågen visade den under två kilo.

1 av 2 | Foto: AFP
Fyra år under belägring

Hon led av svår akut undernäring, den mest extrema formen av undernäring, enligt FN:s definition.

Precis som allt fler barn i Damaskusförorten gör, efter fyra år under belägring från den syriska regeringen.

Yahya Abu Yahya, läkare och regional chef för den turkiska hjälporganisationen Social Development International, har med sina kollegor undersökt 9 700 barn de senaste månaderna.

– 80 av dem led av svår akut undernäring, 200 hade medelsvår akut undernäring och ungefär 4000 led av näringsbrist, säger han till AFP.

Läkaren Ismail Hakeem vid Al-Hakim akutsjukhus uppger för den turkiska nyhetsbyrån Anadolu att läkare försöker göra egna mediciner av vete, ris och socker, men att resurserna är få.

– Ett av fyra barn lider av undernäring, säger Hakeem till Anadolu.
LÄS OCKSÅ
Siffran 7 säger allt om Syriens helvete

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Ghouta har varit under belägring i flera år

Utöver det lider många barn av psykiska problem, depressioner, synproblem, migrän, och andra brister på grund av för lite näring, enligt Abu Yahya.

AFP:s team såg bland annat barn med andningssvårigheter, barn som sondmatades och barn med tunna, bandagerade armar på sjukhuset.

Enligt FN ska 400 000 människor leva belägrade i östra Ghouta, strax utanför den syriska huvudstaden Damaskus. Brittiska tidningen The Guardian skriver att det i hela Syrien beräknas finnas omkring 3,5 miljoner människor som lever i belägrade eller svårnådda områden, ofta militärt omringade av syriska militären.

Ghouta är ett av få kvarvarande oppositionsfästen utanför huvudstaden under det över sex år långa syriska inbördeskriget. Området har därför varit utsatt för omfattande attacker, bland annat en förödande giftgasattack den 21 augusti 2013 med 1300 döda som resultat, men också återkommande bombardemang av den syriska armén eller dess allierade, som Amnesty beskrivit som ”krigsbrott”.

Invånare har också levt under olika terrorstämplade gruppers styre, och blockad från den syriska regeringen sedan början av 2013 och varit i princip omöjligt för internationella hjälpgrupper att nå.
LÄS OCKSÅ
Assads allierade: Vi har vunnit kriget i Syrien
”Svår matbrist”

Sedan i maj är Ghouta en av de fyra ”nedtrappningszoner” som parterna i inbördeskriget har kommit överens om att införa, och humanitär hjälp ska därför vara mer lättillgänglig nu.

Senast den 23 september körde en FN-konvoj med mat och medicin till 25 000 personer in i tre områden i östra Ghouta, enligt FN.

Men enligt den oppositionella gruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) saknar många fortfarande tillräckligt med mat, och priserna på de hjälppaket som finns är skyhöga.

”Invånarna lider av svår matbrist, och när det finns varor på marknaden är de hutlöst dyra”, uppger SOHR i ett uttalande.
LÄS OCKSÅ
Syrien – landet där alla slåss mot alla
”Fler kommer dö”

Läkarna Yahya Abu Yahya och Ismail Hakeem ger båda samma bild efter att ha mött och vägt tusentals barn som saknar grundläggande ämnen som socker, protein och vitaminer.

Den hjälp som regionen fått hittills har endast nått fram till fem till tio procent av de undernärda barnen, uppger båda läkarna till AFP och Anadolu.

– Fortsätter varuflödet att vara så här lågt kommer fler barn att dö, säger även en anonym hjälparbetare till Guardian.

För Sahar Dofdaa kom hjälpen för sent.

På söndagen tog hon sina sista andetag. Föräldrarna begravde henne i den närliggande staden Kafr Batna.
FAKTA
 
  Share  
balatarin