Ministern: "Jag tycker det är avskyvärt"
Expressens TV-program Brottscentralen kunde på torsdagen avslöja hur en SVT-chef försökte köpa sex av en 15-åring via en sugar dating-sajt.
Barn-, äldre-, och jämställdhetsminister Åsa Regnér reagerar starkt på avslöjandet.
– Jag tycker att det är avskyvärt, säger hon.
I en chatt på sugar dating-sajten Sugardaters.se erbjöd SVT-chefen "Linnea, 14" 9000 kronor för att de ska träffas varje vecka tills hon fyller 15. Efter det skulle de haft sex.
Enligt polisen rör det sig om prostitution, och från polisens sida vill man nu varna unga flickor och pojkar från att registrera sig på sugar dating-sajter.
– Jag tycker att det är avskyvärt om vuxna män kan tänka sig att utnyttja barn. Vi har lagstiftning mot sexköp överhuvudtaget och väldigt stark lagstiftning när det gäller sexköp av barn. Där vill vi för övrigt stärka lagstiftningen när det gäller det. Det här gör mig väldigt illa till mods, säger Åsa Regnér.

Efter Brottscentralens avslöjande valde SVT att starta en intern utredning. Chefen har nu lämnat sitt jobb och blivit polisanmäld.
LÄS OCKSÅ: SVT-chefen försöker köpa sex av en 15-åring
Ministern: "En otroligt unken syn"

För att motverka prostitution via sugar dating-sajter vill regeringen skärpa straffen för grooming, det vill säga när vuxna tar kontakt med barn på nätet av sexuella skäl. Man vill kriminalisera handlingen där syftet är att ha en sexuell relation.

Den skärpta lagstiftningen börjar gälla den första januari nästa år.

– Det handlar om en otrolig unken syn på flickor och kvinnor, och ett forum för att män ska kunna utöva makt över flickor och kvinnor där man också använder sexualitet som en del av det här utövandet, säger Åsa Regnér.
LÄS OCKSÅ: SVT-chefen lämnar företaget efter avslöjandet


Åsa Regnérs kritik

Efter Brottscentralens avslöjande har S-kvinnor polisanmält dejtingsajten Sugardaters, där SVT-chefen försökte köpa sex av "Linnea".
Beslutet att polisanmäla sajten välkomnas av Åsa Regnér.
– Jag tycker att det är bra att organisationer tar avstånd från det här och visar med handlingar att man gör det. Det är bra att man polisanmäler övergrepp överhuvudtaget som man känner till, säger Regnér.
 
  Share  
balatarin