Prideparaden tågade genom centrala Malmö
Pride 2017 har kommit till Malmö.

Klockan 13 börjar paraden som går från Stortorget och genom centrala Malmö.

– Det är en självklarhet att vara här, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Annons:

Pridetåget rullade ut från Stortorget klockan 13.00. I tåget väntas 10 000 personer delta. Förutom alla de Malmöbor och skåningar som vill fira kärlek, öppenhet och tolerans är flera partier, fackliga organisationer och föreningar med i paraden.


Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö är på plats.– Det är en självklarhet att vara här, säger hon.Foto: Karin Selåker Hangasmaa

I socialdemokraternas del av tåget går Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Socialdemokraterna har gått i Prideparaden i många år och för Katrin Stjernfeldt Jammeh är det en självklarhet att vara med.

– Vi har sett paraden växa fram och jag är här för att visa att man får leva som man vill och älska vem man vill i Sverige. Vi har uppnått mycket och vi har en del kvar att göra. Jag såg en bild på Facebook som Försvarsmakten lagt upp med ett par kängor med regnbågsfärgade snören. Kommentarerna under bilden är ett tydligt bevis för att Pride behövs. Och det som hände i Stockholm där en nazistgrupp försökte störa paraden, det är helt absurt att man vill demonstrera mot det här.

Du säger att det finns saker kvar att uppnå. Vad behöver göras?

– Vi måste utforma skolan så att den är mer inkluderande. Vi har ändrat våra blanketter så att det står vårdnadshavare i stället för mamma och pappa och vi har utbildat alla skolchefer i genus. Förändringarna kan tyckas små men det handlar om att familjer kan se olika ut.


Författaren och debattören Ann Heberlein går i tåget med moderaterna.Foto: Karin Selåker Hangasmaa

Författaren och debattören Ann Heberlein går i tåget med moderaterna som hon kandiderar för i riksdagsvalet 2018. Hon tycker att Sverige kommit långt när det gäller jämställdhet.

– Men det finns en del kvar att göra. Det är viktigt att människor själva får välja hur de vill leva sina liv. Sverige har en del kvar när det gäller rätten för alla att bli föräldrar. Jag är för surrogatmödraskap som just nu inte är tillåtet och som därför är väldigt dyrt för den som genomför det i till exempel USA.

En del röster har höjts mot att de borgerliga partierna är med i paraden. Men Ann Heberlein har inte hört någon klaga på henne och partivännernas närvaro.

– Jag hoppas att vi kan samsas, vi är ju alla här för att vi står för samma budskap - att alla ska få välja hur de vill leva och tillsammans med vem.


Räddningstjänsten spelade musik från en av sina brandbilar med orden "En räddningstjänst för alla".Foto: Karin Selåker Hangasmaa
Räddningstjänsten Syds personal går med i tåget med paraplyn med fält i regnbågens färger.Foto: LäsarbildMagnus Wargenklinth, 43, och Anders Severin, 56, båda från Ängelholm är på Pride i Malmö för första gången.

– Det är första gången, tidigare har jag jobbat eller varit bortrest. Jag är själv homosexuell och vill stå upp för allas lika värde och kärleken, säger Magnus Wargenklinth.

– Jag är här för mångfalden. Det är första gången för mig i år, säger Anders Severin.
Magnus Wargenklinth, 43, och Anders Severin, 56, från Ängelholm är på pride i Malmö för första gången.Foto: Karin Selåker Hangasmaa
Även danskar på plats

På plats finns en hel del turister. Danskorna Pernille Hornung Flügel, 24, lärarstudent och Sandra Lykk Jensen, 26, lärare har varit på Big Slap och passade på att gå med i pridetåget innan de åker hem:

– Vi har varit på Big Slap i helgen och passar på att vara med och uppleva Pride innan vi åker hem. Det är viktigt. Vi har varit på Pride i Århus och Köpenhamn tidigare. Köpenhamn är mycket större men stämningen är bra här, säger Sandra Lykk Jensen.

– Vi delar livet med varandra och det är viktigt att ha rättigheter och stå för dem, därför är Pride viktigt för mig, säger Pernille Hornung Flügel.
Pernille Hornung Flügel, 24, och Sandra Lykk Jensen, 26, från Danmark passar på att delta i paraden efter att ha varit på Big Slap.Foto: Karin Selåker Hangasmaa


Makarna Jöel De Smedt och Jonathan Agne är på besök från Belgien för att träffa Sairu Kumar, Eric Tean-Loris och Rosamonde Leac som bor i Köpenhamn.Foto: Karin Selåker Hangasmaa

Jöel De Smedt, 37, lärare är på Pride med maken Jonathan Agne, 43, lärare. De bor utanför Bryssel tillsammans med sin treåriga dotter och är på besök i Danmark för att träffa vänner.

– Vi var på Stockholms pride för några år sedan och gillade det jättemycket. Nu provar vi en annan svensk prideparad! I Belgien är paraden väldigt politisk, jämfört med här. Belgiens lagstiftning för transpersoner är dålig och det har mycket fokus, säger Jöel.

– Vi är föräldrar och är på Pride för att visa att vi är olika – och samtidigt väldigt lika. Som förälder kämpar vi både för våra rättigheter och vår dotter för att samhället ska bli mer tolerant, säger Jonathan.


Foto: Läsarbild


Carolina Nordling, 25, med Melina Solca, 23.Foto: Karin Selåker Hangasmaa

Carolina Nordling, 25, student, Malmö med Melina Solca, 23, student, Malmö.

– Det finns så mycket att säga – pride är viktigare än någonsin. Oavsett om det gäller HBTQ+-rättigheter eller invandring. Speciellt i Malmö känner jag att man behöver enas. Jag vill vara här för att vara en förebiild för den som inte kan eller vågar vara här, säger Carolina.

– Jag är här för att ha kul och visa att vi finns och inte håller käften. Jag är ibland kritisk till Pride, för när dagen är slut blir det helt tyst. Resten av året är det inte glitter och fest och folk är bara med så länge det är kul, säger Melina.


Therese Granlund är begravningsrådgivare. Hennes hemliga dröm var att begravningsbyrån skulle vara med i Malmö Pride.Foto: Karin Selåker Hangasmaa

Therese Granlund, begravningsrådgivare tillsammans med kollegerna Magnus Malmberg och Philip Denik på Slottsstadens Begravningsbyrå är med på Pride. I famnen håller Philip sin dotter Lima.

– Det var en hemlig dröm jag hade att vi skulle vara med på pride. Jag sa till slut till min chef att det vore så häftigt och min chef sa ja. Det här är andra året företaget är med. Livet och döden rör alla och mitt jobb handlar om att uppfylla de anhörigas dröm om ett fint avsked av den person som de älskat – oavsett vem det är, säger Therese Granlund.
Relaterade ämnen

Malmö
 
  Share  
balatarin