Desperata ropet på hjälp: Barnen tar sina liv
Två tolvåringar första helgen i juli. En 15-årig tjej i torsdags. Dagen därpå en 21-årig man.

Efter en ny mystisk självmordsvåg bland urbefolkningen i norra Ontarios småbyar, vädjar nu ledarna om hjälp – igen.

– Samhället är i chock, säger en företrädare till Toronto Star.
Annons:

De tre barnen och den unge mannen tog sina liv inom loppet av en vecka. De kom alla från småsamhällen i norra Ontario. Här är majoriteten så kallade First Nations och tillhör den kanadensiska ursprungsbefolkningen. Byarna ligger avsides. Många är isolerade – långt från större städer.

De nya tragiska rapporterna är bara en fortsättning på en lång rad av självmord bland unga i området. Hittills i år har 18 fall rapporterats i Nishnawbe Aski Nation, NAN, som innefattar 49 First Nation-samhällen i norra Ontario, skriver bland andra CBC News och Toronto Star.

De två tolvåringarna, en flicka och en pojke, som tog sina liv i början av juli kom båda från samhället Pikangikum. De fördes till sjukhus i Winnipeg men deras liv gick inte att rädda. Den 15-åriga tjejen kom från Nibinamik och den 21-årige mannen från Fort Severn First Nation, längre norrut i provinsen.
Anna Achneepineskum, vice högste ledare i Nishnawbe Aski.

Health Canada, som ansvarar för program inom suicidprevention i hela Kanada, har utökat sitt stöd till First Nation-samhällena.

– Våra uppriktiga kondoleanser går ut till de familjer och samhällen som har sorg till följd av dessa tragedier, hälsade myndigheten i ett uttalande till The Toronto Star.
De tre flickorna i Kanada ingick en självmordspakt

Företrädare för de drabbade samhällena menar dock att den federala och provinsiella hjälpen man fått varit långt ifrån tillräcklig.

– Det har alltid handlat om kortsiktiga lösningar som följt på dödsfallen. Vad som krävs är en långsiktig vision för att gå till botten med självmordskrisen, säger Anna Achneepineskum, vice högste ledare i Nishnawbe Aski till nyhetsbyrån The Canadian Press.

Självmord har länge varit ett problem bland Kanadas ursprungsbefolkning. Sedan 1986 har 523 självmord rapporterats bara i de 49 samhällena inom NAN i norra Ontario. De flesta döda är mellan tio och 14 år, skriver NBC News.

Förra sommaren ingick tre 12-åriga flickor i norra Ontario en pakt: De skulle ta sina liv. De bodde alla i det lilla isolerade området Wapekeka, en plats man bara kan ta sig till från luften.

I januari hittades två av flickorna, Jolynn Winter och Chantel Fox, döda.

Krisflygplan flögs in, skolor stängdes och flera barn som ansågs vara i riskzonen flögs ut för att få psykologiskt stöd. En av dem som flögs ut för vård var den tredje flickan från självmordspakten, Jenara Roundsky.

Men det hjälpte inte.

För några veckor sedan, i juni 2017, tog även hon sitt liv. Hon hittades död av en vän vid en lokal hockeyrink.
Desperation i Kanada efter våg av självmord

Nu växer desperationen bland både lokala ledare och föräldrar i de drabbade områdena. Vad är det som driver deras barn till att ta livet av sig?

– Vi är i akut behov av hjälp. Vi måste jobba mer med mental hälsa bland våra unga. Vi har haft förfärliga upplevelser med unga självmordsoffer och vi hoppas att vi kan bygga upp system som hjälper våra unga i deras mentala kamp, skrev Wapekeka-ledaren Brennan Sainnawap i ett brev till Health Canada i juli förra sommaren.

Det finns olika förklaringar till varför självmord är så vanligt bland unga i dessa samhällen.

Fattigdom, trångboddhet och en känsla av utanförskap och hopplöshet är några.
28 självmordsförsök i Attawapiskat

Under mars förra året noterades 28 självmordsförsök i området Attawapiskat i norra Ontario. Under bara ett dygn försökte elva personer ta livet av sig, vilket ledde till att man utlyste undantagstillstånd.

– När det kommer till självmord bland ungdomar från ursprungsbefolkningen så är det ofta en känsla av hopplöshet som ligger bakom, säger Tunchai Redvers, som arbetar med ungdomar från ursprungsbefolkningen i Kanada till NBC News.

– Historiska trauman är en faktor, men det finns så många andra problem som unga människor möter. Det kan handla om mobbning, beroenden, brist på möjligheter eller problem i hemmet.
Stort problem bland unga

Bland killar och tjejer mellan 15 och 24 år i områdena är andelen självmord fem respektive sju gånger högre än snittet för landet.

Bland inuitungdomar är andelen självmord elva gånger högre än det nationella snittet och bland den högsta andelen i världen.

Källa: Centret för suicidprevention i Kanada
Här kan du få hjälp

Att tänka på självmord är inget ovanligt, men ibland blir tankarna allvarliga och upptar större delen av ens tid. Det är ett tecken på att man behöver hjälp.

Våga berätta för anhöriga. Håll inte dina tankar för dig själv. När vi ensamma bär på ett problem kan det kännas omöjligt att lösa. Det hjälper ofta att dela känslorna och tankarna. Finns det någon anhörig du kan dela tankarna med? Finns det någon på jobbet? Våga prata om hur du tänker.

Välj livet. Känns allt hopplöst? Tänk på att du förmodligen är inne i en djup depression, i ett sjukdomstillstånd och att du behöver hjälp. Stressa inte fram ett förhastat beslut om att ta ditt liv. Skjut upp det beslutet. Prova alla andra utvägar först. Ge dig själv den chansen!

Akuta suicidtankar? Ring 112 och berätta vad du heter, var du bor och berätta om dina tankar.

Om du behöver någon att prata med finns det flera hjälplinjer och chattforum att vända sig till.

BRIS: 116 111 eller bris.se. Vuxentelefon: 0771-50 50 50

Nationella hjälplinjen: 0771-22 00 60

Jourhavande präst: Nås via 112

Föreningen Mind: 90101 eller mind.se

Föräldratelefon: 020-85 20 00

Chattjouren på Jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.se Telefonjouren: 08-34 58 73
 
  Share  
balatarin