Ny forskning: Smarta barn lever längre
Ett högt IQ-värde kan hjälpa oss på många sätt i livet.

Kan det till och med leda till att vi får ett längre liv?

I den största studien i sitt slag har forskare kunnat se att smarta barn lever längre.

Barn med hög IQ lever längre, enligt en ny brittisk studie. De är helt enkelt bättre på att ta hand om sig själva.

I studien som är gjord vid University of Edinburgh har forskare följt 33 536 män och 32 229 kvinnor som föddes i Skottland 1936 fram till december 2015. Vid elva års ålder testades deras IQ och nu har forskarna kunnat se ett samband mellan resultaten på intelligenstesten och livslängd.

Professor Ian Deary ledde studien. I British Medical Journal säger han:

– Jag ställer mig optimistisk till de här resultaten. Jag hoppas att det här ger oss en möjlighet att ta reda på vad det är smarta människor gör och kopiera beteenden, då har vi en chans att leva ett längre och hälsosammare liv.

LÄS MER: Envist barn? Då har forskarna goda nyheter
Lägre risk att dö av hjärtsjukdomar

Den minskade risken att dö i förtid bestod även efter att man undersökt faktorer som skulle kunna påverka resultaten, så som ålder, kön och socioekonomisk status.

De personer som vid elva års ålder uppvisade hög intelligensnivå löpte mindre risk att senare i livet drabbas av så väl skador som flera sjukdomar. Varje extra 15 poäng på IQ-testet länkades till 28 procent lägre risk att dö av luftvägssjukdomar, 25 procent längre risk att dö av hjärtsjukdomar och 24 procent lägre risk att dö av en stroke.

Studien visade också att de med högt IQ-värde inte heller dött i olyckor i lika stor utsträckning.

TESTA DIG SJÄLV: Hur högt är ditt IQ?
Smarta gör hälsosamma val

Forskarna misstänker att det beror på att intelligenta personer är bättre på att ta hand om sig själva, träna mer och uppsöka läkare när de var i behov av vård.

– Vi är ännu inte helt säkra på varför intelligens i barndomen och livslängd är sammanlänkat och vi har ett öppet sinne. Livsstil – till exempel att inte röka – utbildning, kunskap om hälsa, färre hälsobrister och genetik kan alla spela roll. Vi och andra forskarlag håller på att undersöka dessa idéer, säger Ian Deary.
 
  Share  
balatarin