Syraattacker sprider oro i Iran
Oro sprider sig bland iranska kvinnor i staden Isfahan efter flera fall av syraattacker från främmande män.

Enligt iranska medier har minst fyra kvinnor attackerats genom att ha fått syra kastat i sitt ansikte av främmande män på motorcyklar de senaste veckorna. Det senaste fallet ska enligt iranska studenternas nyhetsbyrå, ISNA, ha ägt rum i torsdags då en kvinna i en bil attackerats med syra.

På sociala medier spekuleras det nu kring anledningen till attackerna. Enligt rykten som sprids kan det handla om att kvinnorna som attackerats inte burit sina obligatoriska slöjor på ett tillräckligt täckande sätt och att attackerna skulle ha varit ett straff från religiösa extremister som tagit lagen i egna händer.

Vill skrämma till lydnad
Isfahanbor rapporterar också om fall där män på motorcyklar kastat en blandning av vatten och rengöringsmedel i ansiktet på kvinnor, enbart för att skrämma dem till lydnad.

”Jag har alla bilfönster uppe och ska försöka att gå ut mindre dessa dagar”, säger en kvinna som vill vara anonym till nyhetsbyrån ISNA. En annan säger:

”Ljudet av motorcyklar gör mig orolig och efter att motorcykeln passerat mig får jag bilder av de syraattackerade offren.”

Vissa kvinnor vill nu att det ska bli förbjudet att sälja och köpa syra.

Attacker fördöms av religiös ledare
Hojatoleslam Mohammad Taghi Rahbar, en högt uppsatt religiös ledare i Isfahan, fördömer attackerna.

– En sådan här handling är under förevändningar förkastligt. Även om en kvinna går ut på gatan på värsta tänkbara sätt, har ingen rätt att göra en sådan sak.

Iranska polisen säger sig ta attackerna på största allvar och har gripit misstänka, men vill inte kommentera motiven bakom brotten.

Arash Mokhtari arash.mokhtari@svt.se
 
  Share  
balatarin