Ebolautbrottet i Västafrika 2014 Mest smittsam är skräcken
”Ebola is real”, ebola är verkligt, lyder det enkla budskapet. De överlevande i familjen Karwah som DN berättar om på nyhetsplats i dag tillhör inte dem som behöver övertygas av den lokala informationskampanjen. Josephine Karwahs farbror smittades av en kvinna i byn som han hjälpt till sjukhuset. Han och tre till i familjen dog. Fyra överlevde febern.

”Ebola is real”, ebola är verkligt, lyder det enkla budskapet. De överlevande i familjen Karwah som DN berättar om på nyhetsplats i dag tillhör inte dem som behöver övertygas av den lokala informationskampanjen. Josephine Karwahs farbror smittades av en kvinna i byn som han hjälpt till sjukhuset. Han och tre till i familjen dog. Fyra överlevde febern.

Många fler i Liberia, det västafrikanska land som drabbats hårdast av epidemin, bär på vittnesmål om ebolans högst verkliga framfart. Om hur sjukdomen slår till snabbt, om de hårda prövningarna under isoleringen och om stigmat. I över ett halvår har smittan och skräcken härjat i Liberia.

Organisationen Läkare utan gränser sa tidigt i somras att epidemin var utom kontroll. I augusti förklarade Världshälsoorganisationen, WHO, internationellt nödläge.
Annons:

Inte förrän de allra senaste veckorna har dock omvärlden förstått att ebola är på riktigt.

Reaktionerna har varit imponerande. Betydande resurser till bland annat fältsjukhus har utlovats och nya projekt påbörjats. Men fortfarande är takten och ambitionerna otillräckliga.

En sjukstuga dimensionerad för 50 bäddar tar flera veckor att bygga, och kostar över en miljon kronor, enligt tidskriften The Economist. Ungefär en halv miljon krävs sedan för att hålla verksamheten rullande varje månad.

Vården och insatserna omkring är dyra, och om smittokurvan utvecklas som prognoserna säger kommer de utlovade biståndsmiljarderna att sina snabbt. Före årsskiftet väntas antalet fall nå över 100.000. I värsta fall smittas betydligt fler. Viruset befinner sig flera steg före de internationella insatserna.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) upprepade i veckan det som FN:s säkerhetsråd har slagit fast: ebolaepidemin är ett hot mot den regionala säkerheten. Hennes regering har vikt 200 miljoner kronor åt kampen mot ebola och USA:s president Barack Obama har berömt Stefan Löfven för åtagandet.

Isabella Lövin behöver övertyga Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) om att regeringen kan göra mer. Ännu saknas till exempel pengar i FN:s ebolafond.

Precis som ebola har slagit sönder familjen Karwah och de överlevandes ekonomi hotar viruset att ödelägga decennier av samhällsutveckling i Västafrika. De omedelbara effekterna märks redan i form av snabbt stigande matpriser. Liberia, Guinea och Sierra Leone kommer att leva med sviterna av epidemin länge. Om insatserna hinner ifatt spridningen går dock blödarfebern att hejda.

Bäst bekämpas epidemin av läkare och sköterskor på plats i Västafrika, och intresset har varit stort för de svenska insatserna. Regeringen och landstingen har förberett för dem som har hörsammat ropet på hjälp att delta.

På sjukvårds- och hälsoministern Gabriel Wikströms (S) bord ligger även frågan om det inhemska smittskyddet.

Någon ebolaskräck har, tack och lov, inte slagit klorna i Sverige. Och fortfarande finns inga skäl att känna oro över att epidemin ska komma att sprida död i Europa som den gör i Västafrika. Det tål att upprepas.

I takt med att fler svenskar deltar i insatserna ökar förstås ändå risken för att någon smittas och behöver evakueras. Det uppmärksammade fallet i Texas är ett avskräckande exempel på slarv och inkompetens.

Skadan är begränsad, men fallen i USA och Spanien understryker att även en avancerad vårdapparat har blottor. Svenska myndigheter och sjukhus behöver snabbt dra lärdom av misstagen som gjorts.

Reaktionerna visar i sin tur att allmänhetens lugn hänger på en skör tråd. Förtroendet för det svenska smittskyddet är stukat efter vaccinaffärerna i samband med svininfluensan.

I går berättade Sydsvenskan att dräkter som ska skydda mot ebola gick sönder under en övning vid Skånes universitetssjukhus. Landstingen och hälsominister Gabriel Wikström behöver försäkra sig om att svensk sjukvård står rustad för ett skarpt läge. Ebolasmittan är tack och lov inte luftburen. Detsamma kan inte sägas om skräcken.

DN
 
  Share  
balatarin