Hånade systrarna Williams – stängs av
Ordföranden i ryska tennisförbundet, Sjamil Tarpisjev kallade Venus och Serena för bröderna Williams i en rysk talkshow. Nu ber han om ursäkt.

Ordföranden i ryska tennisförbundet, Sjamil Tarpisjev kallade Venus och Serena för bröderna Williams i en rysk talkshow. Nu ber han om ursäkt.

Det var i den ryska tv-showen "Evening Urgant" som Tarpisjev ifrågasatte systrarna Williams kön. Han hänvisade till dem som "bröderna Williams", enligt sporttidningen ESPN. När ingen annan skrattade fortsatte han:

– Det är skrämmande när du tittar på dem. Men allt du egentligt behöver göra är att spela mot bollen.
Annons:

Orden fick både WTA och det amerikanska tennisförbundet att gå i taket. WTA bötfällde Tarpisjev med 25.000 dollar och stängde av honom från tennisen i tolv månader.

Nu ber Tarpisjev om ursäkt. Han menar att hans kommentarer bara var menat som skämt. Men han har svårt att förstå varför WTA stängde av honom i ett år.

I ett uttalande av ryska tennisförbundet senare på lördagen förnekade Tarpisjev "ont uppsåt" och sade att hans citat ryckts ur sitt sammanhang.

– Jag vill inte förolämpa någon idrottare med mina ord. Jag beklagar att detta skämt rönt så stor uppmärksamhet. Jag tror inte att denna händelse förtjänar så mycket väsen.

– Serena och Venus är tveklöst två idrottskvinnor i toppklass och de har spelat tennis på högsta tänkbara nivå, kanske på en helt egen nivå. Systrarna Williams kommer alltid att stå ut på WTA-touren tack vare sin talang och sina framgångar. De har lyckats sätta en ny standard och deras resultat har gjort dem till riktmärken för andra spelare, säger Tarpisjev.

Tennislegendaren Martina Navratilova skrev i ett sms till New York Times:

"Nonchalant eller inte. Du kan inte ha en funktionär som gör denna typ av märkliga kommentarer. Jag tycker att det är skamligt, och det måste komma en allvarlig påföljd. Det här kan inte tolereras.

Anna Kyringer

anna.kyringer@dn.se
 
  Share  
balatarin