HIV-smittade svenskar lika friska som andra
HIV-smittade kvinnor och män i Stockholm är lika fysiskt friska som sina jämnåriga.

Däremot har de kraftigt ökad risk att drabbas av mentala problem som ångest och depression, visar en ny svensk studie.

– Vården måste stärka det psykiska omhändertagandet, säger Axel C Carlsson, forskare på Karolinska institutet.
Läs mer om Depression

Sök hjälp! Att våga prata om hur man mår och söka hjälp är livsviktigt. Vet man inte vart man ska vända sig erbjuder Vårdguiden (1177) råd om vem man kan kontakta.
"Alla kan drabbas av självmordstankar"
Helena hade bestämt sig – hon tänkte ta sitt liv
Lyft dig ur depressionen. När musklerna används städar de bort depphormoner ur hjärnan. De nya rönen öppnar för nya behandlingsmetoder av depression.
Starka muskler skydd mot depression
Bli av med negativa tankar – här är 3 knep
Depression: 10 vanligaste missuppfattningarna
Är du nere? Då ska du kanske testa att käka en tonfiskmacka. Att äta fisk minskar risken för depressioner med 25 procent, men bara om du är kvinna, rapporterar Dailymail.
Sluta deppa – ta en tonfiskmacka i stället
”Min diagnos är bara en del av mig. Jag är så mycket mera”, säger Pia Röjdeby, 52, som fick diagnosen bipolär när hon var 18 år. Genom att stressa mindre och leva hälsosamt kan hon mota bort sjukdomsskoven.
Pia, 52, är bipolär - nu har hon tagit kontroll
Den som fimpar kan slippa depression och ångest, enligt en ny studie.
Slipp depression och ångest – fimpa ciggen
Allt fler gravida behandlas med antidepressiva läkemedel. På sex år har antalet kvinnor som får receptbelagd antidepressiv medicin ökat med 55 procent, enligt siffror som TT låtit ta fram.
Gravida behandlas med antidepressiva
Så lätt botas social fobi

Fler artiklar om Depression

Av Stockholms två miljoner invånare är ungefär 3 000 HIV-smittade. En ny svensk studie, som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften AIDS Care, har undersökt hur dessa mår fysiskt och psykiskt.

HIV och AIDS-sjuka fick innan behandlingen blev bättre ofta vissa typer av cancer. På grund av biverkningar från de tidiga bromsmedicinerna finns även en ökad risk för sjukdomar som högt blodtryck och diabetes. Men den nya studien visar att svenska Stockholmare med HIV får diagnosen cancer, högt blodtryck och diabetes ungefär lika ofta som osmittade i samma ålder. De är alltså lika fysiskt friska som resten av befolkningen.

- De HIV-mediciner som används idag har inte samma biverkningar som de tidiga HIV-medicinerna, vilket gör att de som behandlas mot HIV är lika fysiskt friska som normalbefolkningen. Det är positivt och beror förmodligen på att vi har en väldigt bra HIV-vård i Stockholm. Idag är HIV en kronisk sjukdom som man inte dör av, säger Axel C Carlsson.

Däremot så mådde de HIV-smittade betydligt sämre psykiskt än jämnåriga Stockholmare. Kvinnorna hade nästan dubbelt så hög risk att vårdas för depression och ångest och männen tre gånger så hög risk.

- Att de HIV-smittade mår så pass mycket sämre psykiskt har vi inte vetat så tydligt tidigare.

Orsaken kan förstås vara att det fortfarande finns en stigmatisering kring sjukdomen, tror Axel C Carlsson.

– Det sänker livskvaliteten, många vill inte berätta att de bär på smittan. Att man har trott sig ha en livshotande sjukdom är också ett trauma som kan påverka den psykiska hälsan.

Resultatet visar att sjukvården borde fokusera mer på HIV-smittades mentala hälsa, tycker Axel C Carlsson.

– Vården behöver stärka det psykiska omhändertagandet, för att förebygga sämre psykisk hälsa.

Dela
Facebook
17
Twitter
3
Mejla

Av Anna Bäsén

anna.basen@expressen.se
 
  Share  
balatarin