Sms-lånet förstörde hennes liv – vill varna
Annamarielle Johansson, 29, kunde inte köpa mat och blöjor till sina barn och tog ett sms-lån.

Men skulden växte snabbt och bara veckor senare hade hon hamnat hos Kronofogden – nu vill hon varna andra.

– Det är 15 minuter som verkligen har förstört mitt liv, säger hon till Kvällsposten.
Rekommendera9 Tweeta4

Sommaren 2006 blev början på en riktig mardröm för då 21-åriga Annamarielle Johansson i Skurup.

Som student och ensamstående mamma med två barn gällde det att vända på varenda krona. Men i skarven mellan det avslutade sommarjobbet och att studiebidraget skulle rulla in hade hon plötsligt inte råd att köpa varken mat eller blöjor.

När hon hörde reklam för sms-lån på radion bestämde hon. Ett par knapptryck senare fanns pengarna på kontot.

– Det var väldigt nytt då, så risken att det skulle gå till inkasso och Kronofogden fanns inte i tanken. För mig var det ett sätt att överleva. Det var en desperat handling, säger hon.

Lånet var på 2000 kronor och efter 30 dagar hade skulden växt till 3000 kronor. När Annamarielle Johansson inte kunde betala hamnade skulden hos inkasso och 80 dagar efter lånetillfället fanns den hos Kronofogden.

– När skulden väl hamnat hos Kronofogden struntade jag liksom i resten. Det värsta hade ju redan hänt. Jag trodde inte ens att det kunde gå så här fort, säger hon.
Två inbetalningar

Först när elbolaget stängde av hennes el kom vändningen.

– Då bestämde jag mig för att ta ett stort banklån i stället och betala av allt, säger hon.

Trots att det har gått åtta år sedan hon tog sms-lånet ställer skulden fortfarande till med stora problem i 29-åringens vardag. Än i dag har hon två avbetalningar kvar att göra innan hon är fri från skulderna. Därefter kommer det att dröja ytterligare fem år innan pricken i Kronofogdens register försvinner.

– Jag kan inte ha ett telefonabonnemang, jag kan inte köpa hus, jag kan inte köpa bil, jag kan inte få lägenhet, jag kan inte göra någonting. 15 minuter av mitt liv har förstört så mycket, säger hon.
Kraftig ökning

Sedan snabblånen dök upp på den svenska marknaden 2006 har antalet skulder som hamnat hos Kronofogden både gått upp och ner. Under årets första halva har det kommit in 29 134 snabblåneärenden till Kronofogden vilket är 22 procent högre än samma period i fjol.

– Det är förstås inte bra, säger Robert Olsson, kommunikatör vid Kronofogdsmyndigheten.

Han befarar också att 2014 kommer att bli ett rekordår när det gäller snabblånsskulder som hamnar hos myndigheten.

– Men vad det beror på är svårt att säga. Tidigare var det framför allt unga som tog den här typen av lån, nu är det fler äldre som tar dem, säger Robert Olsson.
"Vet att jag inte är ensam"

För Annamarielle Johansson är det viktigt att lyfta frågan och visa hur illa det faktiskt kan gå.

– Tyvärr är det ingen som pratar om det eftersom det är så mycket skam kring detta. Man vet ju någonstans att det är idiotiskt men gör det i någon slags desperation, säger hon och fortsätter:

– De som lånar ut gör det inte av vänlighet. Det handlar bara om att de vill tjäna mer pengar och sedan skiter de i vem de sätter i skiten. De utnyttjar svaga människor.

Under onsdagsmorgonen satt hon också i SVT:s morgonsoffa för att berätta om sina resa och varna andra.

– Jag vet ju att jag inte är ensam och om jag kan få en enda person att låta bli så känns det som är värt det, säger Annamarielle Johansson.

Av Helena Sjögren Av Helena Sjögren
helena.sjogren@kvp.s
 
  Share  
balatarin