Över 150 000 civila har flytt från Kobane
TURKISK-SYRISKA GRÄNSEN. Det som är kvar av staden Kobane försvaras av dåligt utrustade kurdisk gerilla.

Från luften attackerar Internationella koalitionen i hopp om att stoppa terrornätverket Islamiska Staten - IS - framryckningar.

Slaget avgörs på marken.

IS sätter in tusentals internationella jihadister.

– Tvåtredjedelar av staden har fallit och över 150 000 civila har flytt, säger Ali Ibrahim, lokalkurdpolitiker från KDPS i Kobane till Expressen.
Rekommendera20 Tweeta14

Fyrabarnsmamma, Gamila Rammou, 25, tränger sig med sina fyra små barn, Mohamad, 9, Amal, 4, Sivan, 3 och Ahmed några månader i ett hörn av en lagerlokal i närheten av turkiska gränsen. De hör artilleribeskjutningar och tunga automatvapen.

Det är mörkt ute. Tittar de ut kan de se brinnande eldklot i olika storlekar på natthimlen.

Kurdiska gerillamän och -kvinnor försvarar Kobane med risk för sina egna liv. IS-terrorister trotsar avancerade attackplan och fortsätter sina framryckningar mot Kobane.

– I tio timmar gick jag med sina små barn genom åkrar från Kobane till den turkiska sidan. Vi trodde aldrig att vi skulle överleva, säger Gamila och håller om sin lilla son Ahmed.

Gamila är en av över 150 000 kurder som flydde från staden Kobane och från cirka 365 små byar runtomkring. Hennes make Mahmoud Rammou flydde för fyra månader sedan till Sverige.
"Stulit allt"

Han gjorde den livsfarliga smuggelresan till Sverige för att etablera sig och för att kunna hjälpa familjen att göra samma sak senare.

Gamila kommer från en by utanför staden Kobane. De flesta byar ockuperades av IS för tre veckor sedan.

Nu delar hon och 42 andra kvinnor, barn och några manliga släktingar en lagerlokal vid gränsen.

– Daesh (IS) har stulit allt. De har tagit våra kreatur, mat, kläder och kidnappat flera äldre som inte kunde fly, säger Mohammad Rammou, 60, och pekar på sin hustru Halima och på de andra kvinnorna.

Han vill särkilt tala om att de är mycket osäkra på när - och om - de kan återvända hem.

De är inte ensamma om att bo så här. Flera tomma affärer, lagerlokaler och allmänna platser som parker, moskéer och skolor är överbelastade av flyktingar från Kobane.

På några åkrar längs motorvägen mellan gränsen och turkiska staden Suruç, breder schaktmaskiner ut sand för att bygga upp tältläger.
Många har flytt

Det är ett tydligt tecken på att konflikten kommer att bli - och redan är - långvarig. De flesta civila har flytt. De som är kvar är kurdisk gerilla från bland annat YPG.

– Jag vet inte hur länge YPG kan hålla ut. Luftkriget kan inte avgöra slaget om Kobane. IS har moderna vapen, får in stöd och ammunition från flera områden i Syrien och via den irakiska gränsövergången Abu Kamal.

Den kurdiska gerillan YPG är omringade från alla håll av IS, säger Ali Ibrahim, lokalkurdpolitiker från KDPS i Kobane.

Han flydde för två dagar sedan. Redan då var IS-terrorister inne i staden. De som flyr till Turkiet levererar skrämmande vittnesskildringar.

IS-plundrar, rånar och kidnappar folk.

– De tar allt från kreatur, vete till madrasser och bilar. Allt skickas till staden ar-Raqqah, påpekar Ali Ibrahim som står vid gränsen och iakttar hur striderna fortsätter.

Turkisk militär och militärpolis förstärkte sin närvaro vid gränsen. Flera kurder försökte ta sig över men stoppades av turkisk militär.
Sjukhus sprängt

Turkiet gav för en vecka sedan ett löfte om att inte låta Kobane falla. Landets premiärminister Ahmet Davutoğlu, ställer nya krav för att delta i eventuella markaktiviteter.

Han vill att interventionen mot IS även ska kunna gälla för att störta Syriens president Bashar al-Assad. USA går inte med på kravet.

– Det ligger i Turkiets intresse att både IS och den kurdiska gerillan YPG försvagar varandra i blodiga strider, säger Ali Ibrahim.

Ali Ibrahim ringer sina kamrater i Kobane och han får veta att en viktig gerillaledare från YPG har dödats och ett stort sjukhus sprängts av IS-terrorister.

Ali Ibrahim och andra kurder jag träffar varnar för att kurdisk gerilla är dåligt utrustade medan IS har tillgång till moderna vapen.

Bilden bekräftas av FN:s särskilde sändebud Staffan de Mistura. I ett uttalande sa de Mistura om kurderna: ”De har kunnat försvara sig hjältemodigt. Nu är de väldigt nära att inte kunna göra det längre. De slåss med normala vapen medan ISIS har tillång till stridsvagnar och granatkastare”. Han påpekade att ”internationella samfundet måste försvara dem. Internationella samfundet kan inte låta en till stad faller under ISIS”.

Av Kassem Hamadé Av Kassem Hamadé
kassem.hamade@expressen.se
 
  Share  
balatarin