Sveriges yngsta fyrbarnsmamma?
Emma Hornman är 19 år och väntar sitt fjärde barn.

2011, 2012, 2013 och nu till hösten är det dags igen. 19-åriga Emma Hornman beräknas i oktober föda sitt fjärde barn. För fjärde året på raken.

Första barnet födde hon som 16-åring, nu är hon 19 år men hinner (förmodligen) fylla 20 år i september innan familjen utökas ytterligare. Beräknad ankomst för det nya barnet, som blir en flicka, är satt den 9 oktober.

– Den här gången har jag inte ryggont eller så. En väldigt lätt graviditet om man jämför med innan. Vi funderar på att ge henne namnet Amelia, säger Emma Hornman till Expressen.

Tillsammans bor familjen i en fyrarummare i värmländska Torsby.
Mer gemensamt

Att bli mamma i så tidig ålder är inget som hon tycker har varit speciellt problematiskt.

– Det har inte varit några särskilda svårigheter förutom att jag inte hann gå färdigt gymnasiet. Och så umgås man inte lika mycket med kompisar, eftersom de festar och så.

Men det finns också fördelar med att bli gravid innan 20-strecket, tycker hon.

– Fördelarna är väl att man förmodligen orkar mer. Och i framtiden har man kanske mer gemensamt med barnen än om man hade varit en äldre förälder.
Stannar gärna på fyra

Hur många barn vill du ha?

– Jag vill ha fyra. Det kan säkert hända att det blir fem barn till slut, men i sådana fall får det bli längre framåt i tiden.

Och din sambo vill också ha fyra barn?

– Han vill säkert ha fler.

Även om de flesta av Emma Hornmans kompisar är upptagna med att festa och studera har hon ändå några jämnåriga vänner som också är föräldrar.

Men ingen av dem har fyra barn.

– Nej, jag är ensam om det, haha.

Emma har varit mammaledig sedan 2011 då det första barnet kom, tanken är att hon ska ta upp sina studier igen efter (den här) graviditeten.

Hennes sambo och barnens pappa Emil Strandberg pendlar till jobbet som slöjdlärare i grannkommunen Sunne. Han erkänner att det kan bli en hel del ”fart och fläkt” hemma.

– Ja, i och med att barnen har kommit så pass tätt ändå. Sedan känns det som att vi slår världsrekord i blöjbyten just nu. Tänk fem blöjor om dagen på tre barn, det blir 105 blöjor i veckan. Känns som att vi kan det nu...

Av Omar Daham
 
  Share  
balatarin