Bröstaktivisterna släppta från polisen
De tre kvinnor som slog till under Fredrik Reinfeldts tal på torsdagen har släppts från Visby polisstation.

– Vi var här för att protestera mot hur Sverige bryter mot miljölagar, men vi anser att de gick väldigt hårt åt för ett sådant ämne. Det verkar som att statsministern har något att dölja, säger en av de frisläppta, franska Elvire Duvelle-Charles.
Dela på Facebook98 Dela på Twitter29

De tre kvinnor som slog till under Fredrik Reinfeldts tal på torsdagen har släppts från Visby polisstation. De är inte längre misstänkta, men behövde betala böter på 2500 kronor per person i samband med frisläppandet.

– Det är en deponering av böter som fastställs av åklagaren. När man har betalat har man gjort rätt för sig och kan lämna landet, säger Petra Sjölander på Visbypolisens presstjänst.

Det första de tre gjorde efter frisläppandet var att krama om varandra och ta var sin cigarett. De tre kvinnorna vittnar om att gripandet var brutalt. Alla har blåmärken och en av dem har ett skrapsår i pannan.

– Vi var här för att protestera mot hur Sverige bryter mot miljölagar, men vi anser att de gick väldigt hårt åt för ett sådant ämne. Det verkar som att statsministern har något att dölja, säger en av de frisläppta, franska Elvire Duvelle-Charles, 26 och bosatt i Paris.

Fick ni ut ert budskap?

– Jag tycker att det fungerade eftersom polisen höll oss i nästan 24 timmar. De slog oss även under gripandet, säger spanska Lara Alcazar. Hon är 22 år och bosatt i Madrid.

De tre säger att statsministerns tal var måltavla för aktionen för att få ut budskapet till så många som möjligt.

Hur behandlades ni av polisen?

– Vi blev behandlade av polisen som av polisen i andra länder där vi har blivit gripna. men vi fick sitta i var sin cell och kunde inte prata med varandra alls under natten, säger franska Esther Fontaine, 28 år och bosatt i Paris.

– Jag fick så äcklig mat så att jag ville skicka tillbaka allt. Min mamma i Spanien säger att hon aldrig kommer att besöka Ikea igen efter det här, säger Lara Alcazar.

Dock är de tre förvissade om att de kommer att komma tillbaka till Sverige igen efter det inträffade.

Kvinnorna satt inspärrade från klockan 20 i går kväll då de attackerade statsministerns tal i Almedalen. De agerade tillsammans med Jenny Wenhammar, aktivist för det feministiska nätverket Femen och riksdagskandidat för Miljöpartiet.

Jenny Wenhammar släpptes efter tre timmar. Hon säger själv att inte hann ta av sig tröjan och inte var barbröstad. Wenhammar säger också att hon aldrig kom innanför avspärrningarna.

Strax före klockan 17 återförenades Jenny Wenhammar med de övriga aktivisterna för att ta färjan till Oskarshamn.

– Äntligen! De är så fina mina aktivister, sa hon lyckligt.

Ångrar ni ert beteende efter era aktioner?

– Nej, aldrig, säger Jenny Wenhammar.

Många blir upprörda över ert beteende, hur påverkas ni av det?

– Det är det som är meningen. Att folk blir upprörda.

Av Linda Flood Av Linda Flood
linda.flood@expressen.se
Av Mimmi Nilsson Av Mimmi Nilsson
mimmi.nilsson@ expressen.se
 
  Share  
balatarin