Abbe Noor: "Det här måste få ett slut"
Minst 60 flickor i Norrköping har utsatts för könsstympning.

Nyheten har fått den somaliska ungdomsföreningen i staden att reagera.

– Det här måste få ett slut. Könsstympning är omänskligt, och vi måste öka medvetenheten hos de människor som tycker att ett sådant övergrepp är okej, säger Abbe Noor, ordförande för föreningen.
Mejla

Länsstyrelsen i Östergötland har upptäckt att ett 60-tal flickor i Norrköping – varav 30 gick i samma klass – utsatts för könsstympning, vilket Norrköpings Tidningar kunde berätta om i veckan.

Könsstympning sker främst i Mellanöstern och ett 30-tal länder i Afrika, varav Somalia är ett av dem. Övergreppen är inte knutna till någon religion, och förekommer hos muslimer såväl som kristna.

Expressen har träffat den Somaliska ungdomsföreningen i Norrköping vars medlemmar och ordförande är engagerade i frågan. På måndagskvällen hade kommunens socialtjänst bjudits in. Mötet anordnades av föreningen efter att de uppmärksammat att en del av medlemmarna hyser en misstänksamhet mot myndigheter.
”Vi måste inse hur allvarligt det här är”

Under mötets gång gick diskussionen över till könsstympning, en fråga som väckt många reaktioner i den somaliska ungdomsföreningen. Ordföranden Abbe Noor menar att nyheten om de könsstympade flickorna i Norrköping måste vara en väckarklocka.

– Vi måste inse hur allvarligt det här är. Självklart har det blivit bättre med åren, men problemen kvarstår. Och de kommer att fortsätta kvarstå om inte vi erbjuder människor kunskap.

Nora Afcade är medlem i föreningen och minns tillbaks på tiden då könsstympning var okontroversiellt.

– Förr i tiden var det väldigt vanligt att könsstympa sin dotter, man ansåg nästan att det var en plikt. Men i dag finns det kunskap, och många har insett att man sätter sina döttrar i en livsfara när man utför så brutala ingrepp.
”Börjar bli lite bättre”

För Nimo Cali, som också var med på mötet, är utvecklingen ett tecken på att könstympningen är på väg att försvinna.

– Jag ser att det börjar bli bättre, och om några decennier så har könstympning förhoppningsvis försvunnit helt. Men det innebär inte att vi ska blunda för att det fortfarande sker här och nu. Det är våra medmänniskor och våra döttrar som utsätts, och somalier har drivit kampen mot könsstympning länge, och vi tänker fortsätta driva den.

Länsstyrelsen Östergötland har ett uppdrag från regeringen att undersöka hur man kan jobba med att förebygga och förhindra könsstympning. Norrköping har blivit en pilotkommun i projektet vilket innebär att personal inom bland annat skola och socialtjänst utbildats om problematiken.

Samtliga fall i Norrköping upptäcktes av skolhälsovården.
Mejla
Skriv ut

Av Bilan Osman
bilan.osman@expressen.se
 
  Share  
balatarin